Rusia dezvoltă o nouă rachetă hipersonică cu bazare aeriană destinată bombardierelor Tu-22M3 și Su-34

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 20.05.2021, citând surse din mediul militar, că, în Federația Rusă, se află în curs de dezvoltare racheta hipersonică de dimensiuni reduse Ostrota, destinată avioanelor de bombardament. Testarea noii rachete, pentru care a fost creat și un motor special cu reacție (Produs 71), urmează să înceapă în anul 2022.

Se estimează că avioanele dotate cu rachete de acest tip vor putea să efectueze atacuri împotriva celor mai protejate obiective și vor deveni parte a forțelor de descurajare non-nucleară.

Potrivit datelor prezentate de sursele cotidianului rusesc, noua rachetă hipersonică va fi întrebuințată de bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, precum și de bombardierele operativ-tactice Su-34.

“Pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană, rachetele hipersonice sunt ținte aproape invulnerabile. Acestea sunt foarte greu, aproape imposibil, de doborât. În consecință, dacă o astfel de armă eficientă este creată, atunci este logic ca aceasta să fie întrebuințată de către aeronavele Aviației cu rază lungă de acțiune. Folosind această muniție, ele vor putea să distrugă mijloacele de apărare antiaeriană și să facă progrese în interesul operațiunilor strategice”, a declarat expertul militar Dmitry Kornev.

Trebuie remarcat faptul că Federația Rusă a devenit prima țară din lume care deține rachete hipersonice. Avioanele de vânătoare MiG-31K cu complexul de rachete Kinzhal, precum și rachetele balistice intercontinentale cu bazare în silozuri ale complexelor Avangard cu focoase nucleare se află în serviciul de luptă de mai bine de trei ani.

Comentariul autorului: Ostrota va fi deja a treia rachetă hipersonică dezvoltată pentru Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse.

Inițial, specialiștii militari ruși au realizat racheta H-42M2 Kinzhal, care se pare că este o versiune adaptată pentru aviație a rachetei balistice 9M723 a complexului terestru Iskander.

Pe baza noii rachete, au fost dezvoltate alte versiuni ale acesteia, cu dimensiuni din ce în ce mai reduse. Astfel, tot cotidianul Izvestia a informat recent despre racheta hipersonică Gremlin. Lucrările de dezvoltare a acesteia au început în anul 2018 și se așteaptă ca testarea ei să se încheie în anul 2023. Racheta va avea o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri și va atinge o viteză de aproximativ 6 Mach (de șase ori viteza sunetului). Potrivit specialiștilor militari ruși, Ostrota va avea o bătaie ceva mai mică decât Gremlin.

Potrivit datelor provenite din sursele deschise, racheta hipersonică Gremlin a fost dezvoltată în mod special pentru noile avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57, iar dimensiunile ei au fost reduse pentru ca aceasta să poată fi amplasată în compartimentele interne ale aeronavei. Noua rachetă va putea fi întrebuințată însă și de bombardierele Aviației cu rază lungă de acțiune, respectiv Tu-160, Tu-95MS și Tu-22M3.

În prezent, principalul beneficiar al rachetelor hipersonice cu rază bazare aeriană pare să fie bombardierul cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. În urma procesului de modernizare, la care aeronava a fost supusă în urmă cu câțiva ani, aceasta va putea să întrebuințeze toate cele trei rachete hipersonice aflate în exploatare sau în faze finale de dezvoltare: Kinzhal, Gremlin și Ostrota.

Deși în exploatarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se află puțin peste 100 de avioane Tu-22M3, acestea au un potențial sporit de modenizare, ținând cont de faptul că, în total, au fost produse peste 500 de bombardiere de acest tip.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel