Rusia deține într-un final o escadrilă de avioane Su-57 după livrarea ultimului lot. Industria promite dublarea producției în 2024

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă de generația a 5-a Su-57 rusești. Foto: United Aircraft Corporatio (UAC) via BulgarianMilitary
Avioane de luptă de generația a 5-a Su-57 rusești. Foto: United Aircraft Corporatio (UAC) via BulgarianMilitary

Vicepremierul rus, Denis Manturov, care ocupă și postul de ministru al industriei și comerțului, a anunțat, pe 27.12.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur (parte a Corporației întrunite constructoare de avioane din cadrul companiei de stat Rostec) a predat Ministerului Apărării lotul final de avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57, produs în conformitate cu programul pe anul 2023.

“Constructorii de aeronave au fabricat și au predat Forțelor Armate toate avioanele Su-57 de generația a cincea planificate pentru livrare în acest an. Aeronavele au trecut cu succes toate testele necesare de fabrică. Creșterea producției acestor avioane a devenit posibilă datorită rezolvării problemelor privind furnizarea ritmică a componentelor și îmbunătățirii tehnologiei fluxului de asamblare.

Cred că echipa întreprinderii din Komsomolsk pe Amur face față acestei sarcini dificile”, a declarat Manturov, citat de agențiile de presă Interfax și Tass.

După cum a menționat directorul general al Rostec, Serghei Chemezov, “se lucrează deja în atelierul de asamblare finală la aeronavele care vor fi transferate Forțelor Aerocosmice în anul 2024. Numărul de avioane de vânătoare de generația a cincea livrate la trupe crește aproape în fiecare an de două ori”.

Reprezentanții Ministerului industriei și comerțului au informat că în anul 2023, a fost deschisă o nouă linie de asamblare a avioanelor de vânătoare Su-57, în contextul creșterii volumelor de producere în serie a aeronavelor de acest tip.

 

Industria rusă promite dublarea producției de Su-57 în 2024

 

2. -imagine fara descriere- (su_57_russia_military_industry_79807700.jpg)

De asemenea, au fost luate măsuri pentru eliminarea blocajelor de-a lungul întregului ciclu de producție. În același timp, mijloacele de producție sunt în curs de actualizare. În cadrul programului de stat pentru dezvoltarea industriei de apărare, sunt în curs de implementare proiecte promițătoare de reechipare tehnică pentru producerea în serie a avioanelor Su-57, susțin rușii.

În anul 2023, Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a îndeplinit toate comenzile de stat pentru apărare, furnizând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse toate aeronavele Su-57 și Su-35S prevăzute în contracte, potrivit sursei citate. Această activitate a fost controlată de Consiliul de coordonare înființat în cadrul Guvernului rus.

 

Su-57 a început cu stângul. Primul avion produs s-a prăbușit la testare. Potrivit calculelor Rusia dispune de o escadrilă de Su-57

 

Avionul de vânătoare Su-57 a fost dezvoltat de compania Sukhoi din cadrul Corporației întrunite constructoare de avioane. Acesta este considerat un avion multirol de generația a cincea, conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene în lupte în apropiere și la distanță, pentru lovirea țintelor terestre și pentru depășirea sistemelor de apărare antiaeriană.

Primul zbor al aeronavei a avut loc pe 29 ianuarie 2010. În perioada 2010- 2017, au fost produse și livrate 10 prototipuri ale avionului Su-57.

Comentariul autorului: Lotul de avioane de vânătoare de tip Su-57 furnizat astăzi Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse este al doilea lot din anul 2023. Anterior, un număr neprecizat de aeronave de acest tip a fost predat pe 28 septembrie.

Livrările se desfășoară în cadrul unui contract încheiat în iunie 2019 între Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi pentru furnizarea unui total de 76 de avioane de vânătoare Su-57 din producția de serie către Forțele Aerocosmice (inclusiv primele două avioane contractat separate în 2018), cu termen de finalizare în 2027.

Până la sfârșitul anului 2022, în baza contractului, au fost construite 11 avioane de vânătoare Su-57. Însă, prima aeronavă de acest tip s-a prăbușit pe 24 decembrie 2019, în cadrul testelor finale de fabrică. Astfel că, Forțele Aerocosmice au primit numai 10 avioane Su-57.

În perioada 2020-2021, Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur a transferat beneficiarului patru aeronave Su-57, iar în 2022 încă șase (două în mai și patru în decembrie).

Deși numărul exact de avioane furnizate în anul 2023 nu este cunoscut, cel mai probabil a fost vorba despre opt aeronave (patru în septembrie și patru în decembrie). Ca urmare, se poate aprecia că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dețin în prezent 18 avioane Su-57.

3. Avioane de... (su_57_36439700.jpg)

Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a

În timp ce primele aeronave de acest tip au fost introduse în dotarea centrelor de testare și de instruire a piloților din Akhtubinsk și Lipetsk, ultimele avioane au fost livrate Regimentului 23 Aviație de Vânătoare - Dzemgi al Diviziei 303 Aviație Mixtă din cadrul Armatei 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Est. Acesta va fi primul din cele trei regimente care vor fi dotate cu aeronave Su-57 până la sfârșitul anului 2027.

Probabil că, în cursul anului 2024, producția de avioane de vânătoare Su-57 va fi dublată, urmând ca Forțele Aerocosmice să primească mai mult de o escadrilă de aeronave de acest tip.

După cum rezultă din datele publice, în viitorul apropiat, avioanele Su-57 vor primi motoare noi, aflate acum în faza finală de testare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel