Rusia decide să sprijine Iranul în ''războiul tancurilor petroliere'' din Golful Persic

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia ar putea sprijini Iranul în ''războiul tancurilor petroliere'' din Golful Persic, ceea ce va oblica si mai mult Marea Britanie și SUA să trimită forțe navale în regiunea pentru a proteja transporturile maritime şi pentru a escorta petroliere care trec prin Strâmtoarea Ormuz, precizează publicaţia Uawire.org.

Statul Major General al forțelor armate din Iran și Ministerul rus al Apărării au semnat un memorandum de înțelegere cu scopul de a-și extinde cooperarea militară, a declarat comandantul Foreţlor navale ale Republicii Islamice, contraamiralul Hossein Khanzadi, în urma unei vizite de trei zile în Rusia.

,,Acesta este primul memorandum de înţelegere de acest gen şi poate fi văzut ca un moment de cotitură în relaţiile dintre Teheran şi Moscova în domeniul apărării'', a subliniat contraamiralul Hossein Khanzadi, precizând că documentul a fost semnat cu ocazia vizitei sale în Rusia, unde a participat duminică la festivităţile ocazionate de Ziua marinei ruse la Sankt Petersburg, informează agenția de știri Mehr.

În prezent, Iranul și Rusia se pregătesc să organizeze exerciții comune în partea de nord a Oceanului Indian, inclusiv Strâmtoarea Ormuz, o arteră cheie pentru companiile petroliere din Orientul Mijlociu prin care tranzitează aproximativ 30% din ţiţeiul de pe glob, din Arabia Saudită, Emiratele Unite, Kuweit și Irak, precum și aproape tot gazul natural lichefiat din Qatar.

Anunţul survine în mijlocul unui conflict major între Londra şi Teheran, fiecare solicitând eliberarea petrolierului capturat de partea adversă. La începutul acestei luni, marina regală a confiscat Grace 1, care transporta 2 milioane de barili de petrol, în largul Gibraltarului; la rândul său, Iranul a capturat pe 19 iunie nava Stena Impero sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz.

Iranul a amenințat în mod repetat că va închide strâmtoarea Hormuz dacă sancțiunile impuse de SUA fac imposibil ca Iranul să-și transporte petrolul prin strâmtoarea în aceleaşi condiții cu ale celorlalţi producători regionali. 

Situaţia din Golf s-a tensionat după retragerea SUA în mai 2018 din acordul nuclear cu Iranul, gest urmat de reinstituirea unor sancţiuni severe din partea Washingtonului împotriva Teheranului. Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni odată cu atacurile împotriva unor petroliere în Golf, acţiuni atribuite de SUA Iranului, care dezminte orice implicare, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Potrivit lui Khanzadi, cooperarea militară dintre Moscova și Teheran nu se limitează la Golful Persic. În prezent, țările discută o cooperare sporită și posibile exerciții comune în Marea Caspică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel