Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
ICBM Topol / Parada aniversară a Zilei Victoriei, repetiție generală, Moscova, Rusia, 5 mai 2008 / wikipedia, Digr
ICBM Topol / Parada aniversară a Zilei Victoriei, repetiție generală, Moscova, Rusia, 5 mai 2008 / wikipedia, Digr

Racheta balistică cu rază de acțiune intermediară cu care Rusia a atacat Ucraina a fost creată pe baza rachetei rusești RS-26 Rubizh.

Putin a declarat aseară că trupele ruse au atacat Dnipro pe 21 noiembrie cu cel mai recent sistem de rază medie Oreshnyk.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Apărare al Statelor Unite, Sabrina Singh, Rusia a folosit o rachetă dezvoltată din ICBM-ul ”RS-26 Rubizh”.

Oficialul american a confirmat că, cu scurt timp înainte de lansare, Moscova a informat Washingtonul despre acest lucru prin canalele de reducere a riscului nuclear.

„Pot confirma că Rusia a lansat într-adevăr o rachetă balistică experimentală cu rază medie de acțiune. Această rachetă balistică s-a bazat pe versiunea rusă a rachetei balistice intercontinentale RS-26 Rubizh”, a declarat Singh.

Nu există informații în sursele deschise despre racheta rusă numită Oreshnik, dar Defense Express scrie că o astfel de „ambiguitate” a numelor armelor produse de complexul militaro-industrial rus este o practică comună. 

 De exemplu, racheta de croazieră Kh-101 este, de asemenea, desemnată de ruși drept Izdeliye 504, deși numele Kh-101 este folosit de obicei.

Folosind noul nume Oreshnik, Kremlinul a dorit probabil să exercite presiuni psihologice asupra Occidentului, precum și să creeze impresia că Rusia ar poseda capacități de rachete noi, necunoscute anterior.

 

Cât costă o rachetă de acest tip

 

 

Rusia a lovit Dnipro cu o rachetă balistică intercontinentală , dar este puțin probabil ca acest lucru să se repete des, deoarece rușii au foarte puține astfel de arme, a declarat expertul în aviație Valery Romanenko, într-un comentariu pentru RBC-Ucraina, citat de Unian.

Potrivit acestuia, costul unei astfel de rachete pleacă de la 50 de milioane de dolari. 

"Nu cred că Rusia va avea "coșmaruri", pentru că dacă are sute de alte rachete, atunci există zeci de rachete intercontinentale. Costul unei astfel de rachete este pur și simplu nebunesc - de la 50 de milioane pe rachetă. Și poate nu transportă mai mult de trei explozibili la un loc." Iskanders", a spus el.

În același timp, Romanenko a fost sceptic cu privire la zvonurile că Rusia ar fi putut acumula un arsenal de peste 500 de rachete balistice intercontinentale în ultimele decenii. Astfel de calcule includ probabil rachete lansate de submarinele din Flota Pacificului, a spus el. 

Expertul a subliniat că nu are sens ca rușii să folosească rachete cu rază lungă de acțiune atunci când au un număr mare de rachete operaționale-tactice convenționale cu rază scurtă.

"Da, nu avem sisteme care să le intercepteze, chiar suntem neînarmați împotriva lor. Dar lucrurile se schimbă, înțelegeți. Dacă (rușii forțează) istoria, atunci poate că americanii ne vor trimite un astfel de complex THAAD”, a adăugat Romanenko.

Oreshnik are o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul și are mai multe vehicule de reintrare care pot fi programate să lovească independent: focoase separate capabile să lovească ținte diferite.

Anatoly Matviychuk, un expert militar rus, a spus că ar putea transporta șase până la opt focoase convenționale sau nucleare, scrie Reuters.

 

RS-26 Rubezh

 

Potrivit datelor publice, RS-26 Rubezh/SS-X-31 este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid cu focoase multiple. A fost testat cu succes pentru prima dată pe 26 mai 2011, când și-a atins ținta la intervalul Kura, la 5.800 km distanță.  În planurile inițiale, RS-26 urma să înlocuiască ICBM-urile Topol (SS-25 Sickle), dar dezvoltarea noii rachete a fost suspendată.

Strategic, Rubezh este deosebit de valoros, deoarece își poate schimba traiectoria în timpul zborului, făcându-l mai greu de interceptat. Vehiculele sale de reintrare în atmosferă sunt manevrbile și pot depăși multe apărări antiaeriene.

Surse rusești estimează chiar că sunt necesare până la 35 de rachete interceptoare pentru a neutraliza RS-26. De asemenea, fiind o rachetă lansată de pe o platformă mobilă, este mai greu de detectat, lovit și poate fi operată din afara bazelor militare. Lansatorul mobil are autonomie pe drumuri de 500 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel