România nu are soluții interne pentru înlocuirea MLI-84 Jderul, în timp ce Polonia a dezvoltat Borsuk - noua mașină de luptă a infanteriei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașină de luptă a infanteriei Borsuk, dezvoltată de industria de apărare din Polonia. Foto: Captură YouTube @update defense
Mașină de luptă a infanteriei Borsuk, dezvoltată de industria de apărare din Polonia. Foto: Captură YouTube @update defense

Atât Armata română, cât și cea poloneză, urmăresc un nou program de înzestrare cu mașini de luptă pentru infanterie (MLI). Industria din Polonia însă are șanse mari să câștige un contract important, chiar cu un produs autohton - Borsuk.

În acest weekend, general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut o trecere în revistă a programelor de înzestrare aflate în desfășurare, dar și a celor care vor urma pentru Armata română.

Iar pentru anul viitor Direcția Generală pentru Armamente are în vedere proiecte importante ce includ și un program ce vizează mașina de luptă a infanteriei.

„M-aș referi doar ca exemplu la obuzierele autopropulsate, la mașina de luptă a infanteriei, la sistemele de apărare antiaeriene cu bătaie mică și medie (n.r. - SHORAD/VSHORAD), la armament individual, aparatură optică”, preciza șeful Direcției Generale pentru Armamente.

2. MLI-84 „Jd... (ml1-84-jderul-copy_84668200.jpg)

În ceea ce privește mașinile de luptă ale infanteriei, Armata noastră se bazează pe MLI-84 (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984). Jderul este un vehicul de luptă blindat, amfibiu, șenilat, aflat în dotarea forțelor noastre.

Republica Socialistă România a obținut de la URSS în 1982 licența pentru construirea a 178 de vehicule BMP-1, MLI-84 „Jderul” au fost modernizate în anii 1990 pentru a fi aduse la standarde NATO.

CITEȘTE ȘI: MLI-84 îmbătrânește. România caută înlocuitor pentru Jderul, urmând să demareze achiziția de mașini de luptă ale infanteriei

 

Polonia a demarat deja un program de înlocuire a mașinilor de lupte ale infanteriei, iar industria poloneză de apărare vine cu o soluție autohtonă: Borsuk 

 

3. Vehicul bl... (vehicul-militar-borsuk_05823100.jpg)

Vehicul blindat amfibiu Borsuk NBPWP. Sursa foto: Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

În cursul acestei săptămâni Ministerul Apărării de la Varșovia a lansat un program pentru înlocuirea mașinilor de luptă pe șenile sovietice BMP-1.

Iar unul din candidații cu șanse mari în acest program e un consorțiu de firme poloneze care a dezvoltat Borsuk, un MLI șenilat, care a trecut recent testele. 

Citat de ArmyRecognition, Mariusz Błaszczak, ministrul Apărării de la Varșovia, a anunțat că Borsuk a fost desttat cu succes de Brigata 15 Mecanizată, urmând să intere în înzestrarea acesteia, alături de tancurile K2 Panther pe care polonezii le-au achiziționat din Coreea de Sud.

Borsuk este produs de un consorțiu polonez condus de compania Huta Stalowa Wola (HSW).

Dezvoltarea sa a început în 2014, iar un prim prototip a fost prezentat în 2017, în cadrul expoziției de armament MSPO din Polonia.

În versiunea MLI, e echipat cu o turelă telecomandată ZSSW-30. Această turelă va echipa și transportoarele blindate Rosomak 8x8 poloneze.

Polonezii vor intra cu Borsuk și pe piața europeană. Astfel, modelul MLI va fi propus și Slovaciei, stat care la rândul ei inițiază un amplu program de modernizare a mașinilor de luptă ale infanteriei.

Și, nu ar fi exclus, în funcție de caietul de sarcini al viitorului program de achiziții al României, ca industria poloneză să tatoneze și piața românească.

CITEȘTE ȘI: Transportoarele blindate Rosomak 8×8, echipate cu turele telecomandate. Reușită a industriei de apărare din Polonia

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel