Transportoarele blindate Rosomak 8×8, echipate cu turele telecomandate. Reușită a industriei de apărare din Polonia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia își va echipa transportoarele blindate Rosomak 8×8 cu turele telecomandate ZSSW-30, dezvoltate în comun de companiile poloneze WB Electronics și HSW. 

 

Transportorul blindat Rosomak 8×8 este un produs realizat de industria poloneza de apărare, o variantă licențiată a vehiculului blindat Patria. Kołowy Transporter Opancerzony „Rosomak” (vehicul blindat cu roți „Wolverine”) este un transportor de blindat multirol 8×8, produs de Rosomak SA (fosta Wojskowe Zakłady Mechaniczne).

Este de așteptat ca ministerul polonez al apărării să achiziționeze aproape 900 de vehicule sub diferite versiuni, modificări și utilizări, dar noile turele fără pilot ZSSW-30 vor fi integrate pe 341 de transportoare Rosomak 8 × 8.

Turela ZSSW-30 este înarmată cu un tun ATK-44 de 30 mm, o mitralieră coaxială UKM-2000C 7.62 × 51 calibru NATO și două lansatoare de rachete Spike-LR ATGM (Anti-Tank Guided Missile). 

 

Rosomak este o variantă a transportorului blindat modular Patria AMV

 

În decembrie 2002, Ministerul Apărării Naționale din Polonia a semnat un contract pentru cumpărarea a 690 de vehicule Patria AMV, care urmează să fie fabricate în Polonia.

Vehiculul este o variantă licențiată a vehiculului blindat modular Patria. În ianuarie 2015, armata poloneză a comandat 200 de vehicule suplimentare. Acest lucru va aduce totalul achiziției la 977 de vehicule. Rosomak va înlocui APT-urile OT-64 SKOT învechite și parțial IFV-ul BWP-1, aflate în prezent în serviciul Forțelor Terestre Poloneze.

Transportorul blindat amfibiu Rosomak 8 × 8 cântărește puțin peste 22 de tone și poate transporta până la 8 militari cu tot cu echipament. Echipajul vehiculului este format din trei persoane. Vehiculul este propulsat de un motor diesel Scania DI 12 care garantează cel puțin 360 kW [480 CP] sau 405 kW [543 CP].

Rosomak 8 × 8 poate dezvolta o viteză maximă pe uscat de aproximativ 100 km / h, în timp ce în apă atinge o viteză maxim de 10 km / h [6,2 mph]. Cu o singură realimentare a rezervorului, Rosomak parcurge distanța de 800 km.

Defense24 scrie că integrarea turelei ZSSW-30 pe Rosomak 8×8  înseamnă cu adevărat o reuşită a industrie poloneze de apărare. Proiectul turelei fără pilot este unul dintre cele mai importante proiecte implementate de industria poloneză de apărare, deoarece staţia de arme ZSSW va echipa în cele din urmă un număr mare de transportoare blindate. Sistemul va fi capabil să lovească diferite tipuri de ținte, inclusiv vehicule puternic blindate. 

De asemenea, vehicul blindat amfibiu Borsuk NBPWP (New Floating Infantry Fighting Vehicle), un alt produs al industrie de apărare din Polonia, aflat în prezent în teste la  Forțele Armate Poloneze, ar urma să fie echipat tot cu o stație de arme comandată de la distanță ZSSW-30.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel