Războiul condus de SUA împotriva terorismului cunoaște transformări dramatice. Grupările fundamentaliste șiite revin în atenția Occidentului

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: US Army
Sursă foto: US Army

Războiul internațional împotriva terorismului condus de America după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 parcurge transformări dramatice, care vor face din grupările islamiste șiite afiliate Iranului obiectivul său principal, în loc de "Al-Qaeda" și "ISIS".

La aproape douăzeci de ani de la începerea războiului prin invadarea Afganistanului și apoi a Irakului, Washingtonul a finalizat retragerea militarilor săi din Afganistan, încheind un capitol al unui război care nu are un orizont clar, al cărui obiectiv viza grupările fundamentaliste islamiste sunnite din întreaga lume. Acum că majoritatea liderilor marcanți ai acestor două organizații, precum Osama bin Laden și Abu Bakr al-Baghdadi, au fost eliminați, iar ISIS a fost destructurat din aproape toate zonele sale de control din Siria și Irak, se pare că ochii Occidentului și aliaților săi sunt acum fixați asupra grupărilor care acționează sub comanda Gărzii Revoluționare iraniene, cum ar fi "Hezbollahul" din Liban, majoritatea Forțelor Populare de Mobilizare din Irak și milițiile șiite din Siria.

 

"Hezbollahul" primește cea mai mare atenție

 

"Hezbollahul" devine prioritar deoarece este cea mai veche, mai puternică, importantă și răspândită dintre aceste grupări în regiune și în lume. Remarcabil este faptul că Iranul și Rusia nu au participat la conferința organizată luna trecută la Roma de Coaliția internațională care luptă împotriva ISIS, ceea ce reflectă disputa crescândă dintre puterile occidentale și arabe cu Teheranul și Moscova cu privire la obiectivele războiului și strategia lor împotriva terorismului. Participanții la conferință au declarat că războiul împotriva ISIS s-a mutat din Siria și Irak pe continentul african, care va fi teatrul confruntării cu grupările fundamentaliste sunnite.

Mai multe partide europene au exercitat presiuni asupra conducerii Uniunii Europene de a desemna "Hezbollahul" drept organizație teroristă.Republica Cehă a fost a noua țară europeană care a aderat la lista țărilor care clasifică "Hezbollahul", atât politic, cât și militar, ca organizație teroristă. Această listă include țări importante precum Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii, dar și organizații ca Liga Arabă și Consiliul de Cooperare al Golfului. Există presiuni similare din partea partidelor din Australia. Alegerea noului președinte iranian, Ebrahim Raisi, un conservator dur, va complica situația. Acest curent, chiar dacă încearcă să ofere asigurări Occidentului pentru a ajunge la un nou acord nuclear, nu va putea opri activitățile militare ale Gărzilor Revoluționare și ale milițiilor sale, în contextul unei strategii expansioniste a Iranului spre Mediterana.

Campania Washingtonului împotriva "Hezbollahului" capătă o dimensiune importantă pe arena americană, deoarece au loc procese pentru persoane arestate de autoritățile locale în diferite cazuri legate de finanțarea partidului sau chiar de spionaj în beneficiul acestuia. Serviciile de securitate din Statele Unite și unele țări din America de Sud sunt active în urmărirea traficului de droguri și a mafiilor de spălare a banilor, acuzându-le că colaborează cu “Hezbollahul”.

Cinci țări din America de Sud au catalogat "Hezbollahul" drept organizație teroristă, iar observatorii se așteaptă ca numărul lor să crească în următoarele luni. Unele țări sunt reticente să facă acest pas, temându-se pentru soarta militarilor lor dislocați în misiunea Națiunilor Unite din sudul Libanului (UNIFIL). Dacă presiunile externe și interne îi vor obliga pe liderii unor țări, în special europene, care au militari în cadrul UNIFIL, să clasifice "Hezbollahul" drept organizație teroristă, atunci aceștia își vor retrage contingentele din sudul Libanului, ceea ce va pune un mare semn de întrebare asupra viitorului acestei misiuni.     

În ceea ce privește regiunile din Golful Arab, Orientul Mijlociu și Afganistan, confruntarea va fi cu grupările afiliate Iranului, al căror număr crește cu trecerea timpului, deși în ultimele luni Washingtonul a început să introducă pe lista terorismului grupări și lideri ai unora dintre milițiile de mobilizare populară din Irak.

 

Actuala administrație americană alege să răspundă mai repede militar

 

Loviturile îndreptate de America către milițiile din Irak și Siria au fost plasate de către Washington în categoria războiului internațional împotriva terorismului. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care retragerea SUA din Afganistan va reduce confruntarea zilnică dintre forțele SUA și mișcarea "talibană" islamistă sunnită, iar milițiile șiite afiliate Iranului vor rămâne în buletinele de știri americane și occidentale ca singura sursă actuală de amenințare pentru America și Occident în regiune. În consecință, grupările islamice politice șiite au revenit în prim plan în războiul cu Occidentul, după ce "Al-Qaeda" și ulterior "ISIS" le-au furat lumina reflectoarelor timp de douăzeci de ani.

 

Politica Teheranului de contracarare a Americii pentru ridicarea embargoului, care se bazează pe utilizarea milițiilor sale pentru a lansa atacuri împotriva bazelor și intereselor americane din regiune, va contribui la perpetuarea realității emergente. Se pare că președintele Joe Biden a decis să nu urmeze politica fostului președinte Barack Obama, care s-a bazat pe ignorarea operațiilor militare ale Iranului pentru a facilita materializarea unui acord nuclear cu Teheranul în 2015. Actuala administrație răspunde militar la aceste atacuri. Există indicii că ar putea intensifica loviturile de represalii în teritoriile siriene și irakiene.

Repoziționarea forțelor SUA în regiune este doar un indiciu al acestui fapt. Ultima decizie a Washingtonului de a transfera depozite de arme și echipamente și centre de comandă de la o bază din Qatar în Iordania a fost adoptată pentru a reduce numărul țintelor americane pentru Iran în regiunea Golfului și de a le poziționa într-un loc mai sigur și aproape de teatrul operațiunilor active împotriva grupurilor teroriste din ​​Irak și Siria. Războiul de informații dintre Iran și Israel escaladează cantitativ și calitativ și nu exclude milițiile iraniene din regiune. De remarcat este decizia "Hay'at Tahrir al-Sham", susținută de Turcia, care controlează Idlib și zona rurală din Alep, de a expulza elemente străine legate de "Al-Qaeda" din nordul Siriei, care, potrivit unor observatori, este un pas pe drumul spre slăbirea sau încetarea asocierii grupărilor fundamentaliste sunnite cu arena siriană.

Prin urmare, atacurile militare vor continua din când în când, ceea ce la rândul său va păstra lumina reflectoarelor asupra mișcărilor fundamentaliste șiite. Este remarcabil faptul că Iranul și țările aflate sub influența milițiilor sale suferă de crize similare. Toate aceste țări suferă de tăieri de energie electrică și apă, prăbușirea monedei naționale, răspândirea corupției pe coridoarele puterii, aplicarea controlului capitalului de către băncile sale sub diferite forme și nume, diviziuni politice interne severe și ieșirea popoarelor la proteste împotriva deteriorării condițiilor de viață. Aceste condiții vor servi mass-mediei internaționale occidentale să arate popoarelor acestor țări opinia publică mondială că sunt victime ale grupărilor fundamentaliste șiite și le vor menține în categoria războiului internațional împotriva terorismului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel