Rachetele Patriot și HIMARS. Sau cum România devine o forță militară

Cristina Alexandrescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Suedia cumpără sisteme Patriot. Achiziție uriașă
Suedia cumpără sisteme Patriot. Achiziție uriașă

Armata Română urmează să fie înzestrată cu rachete Patriot și HIMARS.

RACHETELE PATRIOT

Rachetele Patriot beneficiază de o evoluţie continuă a sistemelor de ghidare radar şi software şi a caracteristicilor aerodinamice. La data de 25 noiembrie, ministrul Mihai Fifor anunța că primul sistem Patriot va ajunge în România în a doua jumătate a anului 2019, urmând ca în 2020 să fie perfect operaţional. Două zile mai târziu, președintele României, Klaus Iohannis, semna decretul pentru promulgarea legii privind achiziționarea sistemelor de rachete Patriot.

Un sistem Patriot este alcătuit din următoarele elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

Producţia a început în 1980, însă sistemele Patriot au fost utilizate pentru prima dată în Războiul din Golf, în 1990-1991, după invazia Kuwaitului de către Irak. Echipamentul a cunoscut îmbunătăţiri succesive, îndeosebi în privinţa capacităţilor de neutralizare a rachetelor balistice, find utilizat cu succes în Operaţiunea Iraqi Freedom din 2003.  

Începând cu anul 1991, au fost lansate peste 600 de rachete Patriot, majoritatea în teste. Sistemele Patriot au fost desfăşurate şi în timpul conflictului din 2014 din Fâşia Gaza şi războaielor civile din Siria şi Yemen.

Alte caracteristici

Sistemul Patriot este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5.000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. De asemenea, radarul complex poate să detecteze în timp record o rachetă şi să reacţioneze la ameninţare în câteva secunde. 

Expert în securitate, declarație

"Nu numai că poate urmări rachete balistice cu radarul mare, dar poate urmări şi alte ţinte aeriene, precum rachete de croazieră, avioane, drone", spunea Geoff Fein, expert în securitate.

În prezent, sistemul beneficiază de zeci de ani de evoluţie a puterii de calcul a computerelor, a software-ului, ansamblului radar şi sistemelor de ghidare.

VEZI ȘI Rachete patriot. Cronologia unei șanse istorice pentru România

HIMARS

Proiectul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachetă HIMARS a fost adoptat, în februarie 2018, de Senat. Proiectul de lege prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare pentru achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la aceasta, muniţie, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare. Aceste achiziţii vor fi asigurate din bugetul MApN. În raportul Comisiei de apărare, însuşit de plen, se menţionează că prin înzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bătaie mare se asigura capabilitatea necesară pentru desfăşurarea de acţiuni militare de intensitate ridicată şi asigurarea sprijinului general al operaţiilor Grupării de Forţe Terestre.

Unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel