Rachete patriot. Cronologia unei șanse istorice pentru România

Ema Apostu |
Data publicării:
Suedia cumpără sisteme Patriot. Achiziție uriașă
Suedia cumpără sisteme Patriot. Achiziție uriașă

Rachete patriot: În aprilie 2017, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, vorbea despre achiziționarea de rachete Patriot.

Rachete patriot: La acel moment, Radu Tudor, jurnalist militar, spunea că decizia de a achiziționa rachete Patriot este mai mult decât necesară și intervine în ceasul al treisprezecelea pentru nevoia de înzestrare a Armatei Române.

Prăpastie uriașă

"Multă vreme, toate nevoile mari de înzestrare a Armatei Române au fost anulate sau amânate, drept pentru care, în momentul de față, Armata Română are un deficit uriaș de înzestrare, iar raportul dintre pregătirea personalului foarte bine apreciat pe toate teatrele de operațiuni, în toate exercițiile, și înzestrarea militară, reprezintă o prăpastie uriașă. Armata Română a fost lăsată de izbeliște de politicienii care au condus-o în privința înzestrării și, față de alte țări din NATO și din Europa de Est, avem un foarte mare deficit, avem o mare problemă cu înzestrarea Armatei Române pe toate categoriile de forță: navale, aeriene și terestre", spunea Radu Tudor în aprilie 2017 la scurt timp de la aflarea veștii că România avea în plan achiziționarea de rachete Patriot.

Klemm, felicitări pentru România

În iulie 2017, Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a felicitat România "referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, de tipul Patriot".

"Această achiziție va oferi protecţie în cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru România, ci indirect va contribui şi la apărarea ţărilor vecine şi a întregii Alianţe NATO", spunea Klemm.

Fifor: România, într-un club select

Pe data de 31 octombrie 2017, Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, declara că odată cu achiziţionarea sistemului de rachete Patriot, România va intra într-un "club select".

"Am vrut să subliniez că România intră într-un club select în momentul de faţă. Nu orice stat al Uniunii sau al lumii are sisteme Patriot. (...) Unii cârcotaşi au spus că cine are bani cumpără. Nu, nu este aşa. Guvernul american nu livrează oricui, iar faptul că se livrează în România arată că SUA are o foarte mare încredere în partenerul român", a declarat Mihai Fifor.

Raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei

Pe 20 noiembrie, Comisia pentru Apărare din Senat a dat raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot. 

Proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea 'Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)' a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Sistemul Patriot, perfect operațional

Pe 25 noiembrie, ministrul Mihai Fifor anunța că primul sistem Patriot va ajunge în România în a doua jumătate a anului 2019, urmând ca în 2020 să fie perfect operaţional.

Decretul pentru promulgarea legii

Două zile mai târziu, Klaus Iohannis semna decretul pentru promulgarea legii privind achiziționarea sistemelor de rachete sol-aer Patriot.

VEZI ȘI: Ziua Eroilor. Iohannis, Klemm și alte personalități, reuniunea anului


Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane şi rachete balistice şi de croazieră.

Sistemele Patriot au intrat în serviciul forțelor americane înca din anii '80, fiind testate pentru prima dată în luptă în primul război din Golf, împotriva rachetelor irakiene Scud. De-a lungul timpului, însă, sistemul a fost modernizat constant și este în continuare unul din principalele sisteme anti-aeriene folosite de Statele Unite, dar și alți parteneri de pe glob precum Germania, Spania, Grecia, Olanda, Israel sau Japonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel