Rachete Marte ER pentru România, confirmate. Elicopterele românești H215M vor fi integrate la IAR Brașov cu rachete de ultimă generație Marte ER

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: MBDA
Photo source: MBDA

Gigantul european MBDA a semnat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea Marte ER pe o platformă de elicopter pentru Forțele Navale Române, bazată pe platforma Airbus H215M.

Potrivit unui comunicat emis către DefenseRomania de MBDA, în marja expoziției BSDA 2024, „grație performanțelor sale excelente, Marte ER va oferi o capacitate de ultimă generație pentru îndeplinirea misiunilor de luptă în războiul de suprafață, care va permite Forțelor Navale Române să își apere interesele suverane în cel mai eficient mod posibil. Acest contract marchează un pas important în cooperarea dintre MBDA și Forțele Armate Române”.

Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA Europa: „În calitate de lider european în domeniul sistemelor complexe de armament, compania MBDA este pregătită să facă față provocărilor cu care se confruntă Europa prin consolidarea capacităților europene de apărare. Suntem mândri să contribuim la autonomia strategică a Forțelor Armate Române și vom continua să acționăm ca un partener de încredere, oferind un portofoliu cuprinzător și adaptat nevoilor curente și viitoare.” 

 

Rachetele de ultimă generație Marte ER vor fi integrate pe elicopterele H215M la în colaborare cu IAR Brașov și Airbus

 

2. Rachetă Ma... (marte-er_92501400.jpeg)

Rachetă Marte ER, photo source: MBDA

MBDA va colabora cu IAR Brașov și cu Airbus, dar și cu ceilalți parteneri implicați, pentru integrarea Marte ER și pentru o integrare completă la nivelul sistemului.

„Acest contract este un nou succes pentru familia de rachete multiplatformă Marte, deja integrată pe o serie de platforme pentru Forțele Armate italiene și pentru mai mulți clienți la export”, mai precizează gigantul european.

Marte ER reprezintă cea mai recentă generație a familiei de rachete. Este proiectată să funcționeze indiferent de condițiile meteorologice, la distanțe de peste 100 km. Dispune de un profil extrem de flexibil, care permite puncte de reper automate și manuale, salve și atacuri pe coordonate terestre, cu metode specifice de contracarare a sistemelor de apărare ale navelor.

Amintim că DefenseRomania a anticipat soluția aleasă de Ministerul Apărării Naționale. Invitată în Italia, Franța și Marea Britanie la mai multe dintre facilitățile de producție ale MBDA, în luna martie a acestui an, publicația noastră a discutat cu oficiali ai MBDA despre posibila soluție Marte ER pentru România. 

Rachetele ”Marte”, adaptate pentru elicoptere, sunt produse în două versiuni - Marte M2/S (rază de acțiune de 30km) și Marte ER (cu o rază triplă de acțiune, de peste 100km). Elicopterele, cu noua versiune de software SMS, sunt capabile să opereze atât rachete MARTE MK2/S, cât și MARTE ER.

În ceea ce privește H215M, România a achiziționat două astfel de aparate produse de Airbus.

3. Elicopter ... (h215m_elicopter_airbus_83335900.jpg)

Elicopter H215M, Sursă foto: Airbus

Cele două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață vor intra în dotarea Forțelor Navale Române și vor opera de pe fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand. Primul elicopter va intra în serviciul Marinei române în 2026.

Din cele 150 de milioane de euro, 30 de milioane de euro reprezintă suma alocată pentru sistemul de rachete și muniția aferentă.

Mentenanța celor două aparate se va face la IAR Brașov.

CITEȘTE ȘI: Kinjal rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Dar Franța a învățat lecția și plusează cu categoria hipervelocitate pentru noul sistem MAMBA

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel