România a achiziționat două elicoptere H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro. MApN ceruse încă din 2022 „undă verde” pentru achiziție

Darius Muresan |
Data publicării:
Elicoptere militare H215M ale statului Chile. Sursă foto: Airbus
Elicoptere militare H215M ale statului Chile. Sursă foto: Airbus

România a achiziționat două elicoptere  H215M Airbus.

Cele două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață vor intra în dotarea Forțelor Navale Române și vor opera de pe fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand.

Potrivit publicației Defapt.ro contractul a fost semnat în decembrie 2023. MApN nu a anunțat însă oficial achiziția.

Din cele 150 de milioane de euro, 30 de milioane de euro reprezintă suma alocată pentru sistemul de rachete și muniția aferentă. Contractul pentru rachete a fost semnat cu filiala italiană a francezilor de la MBDA.

Mentenanța celor două aparate se va face la IAR Brașov.

Încă din 2022 MApN solicitase „undă verde” Parlamentului pentru achiziția celor două elicoptere.

„Din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare - ASuW) se asigură cu elicoptere H215M.  

În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția a 2 (două) elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare - ASuW).    

Achiziția pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României, urmează a fi inițiată începând cu anul 2022”, se arată în documentul trimis de către MApN Parlamentului, și consultat de DefenseRomania în 2022.

 

Airbus oferă elicoptere H215M și în programul de înzestrare cu elicoptere pentru Armata română, program care nu pare însă prioritar

 

Deși programul pentru achiziționarea elicopterelor nu a fost încă lansat de MApN, Airbus Romania reiterează faptul că Airbus propune țării noastre elicoptere H215M construite la Ghimbav.

Airbus va intra în competiție cu tandemul H145M – H215M, produse în România la Brașov, unde francezii au o relație de lungă durată cu industria noastră.

Într-un interviu acordat publicației noastre în 2020, reprezentanții Airbus au subliniat că H215M a fost testat în luptă, el combinând andurața familiilor de elicoptere Cougar și Super Puma.

În același timp Airbus reiterează că „este pregătit să ducă investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel