Kinjal rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Dar Franța a învățat lecția și plusează cu categoria hipervelocitate pentru noul sistem MAMBA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian MAMBA, sursă foto: MBDA
Sistem antiaerian MAMBA, sursă foto: MBDA

Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a adus o premieră: Utilizarea rachetelor hipersonice Kinjal, rachete care s-au dovedit a nu fi sub nicio formă decisive, interceptarea lor fiind efectuată de sisteme americane Patriot și confirmată inclusiv de britanici.

În 2018 Vladimir Putin anunța că noile rachete hipersonice Kinjal, lansate de pe avioane MiG-31K sunt „invincibile” și „imposibil de interceptat”. Kinjal e de fapt o versiune proiectată din Iskander și a fost folosită pentru prima oară de ruși împotriva Ucrianei, fără însă să obțină vreun avantaj decisiv.

De ce a eșuat Kinjalul? O analiză publicată de chinezi, preluată ulterior și dezvoltată de think tank-ul Rand Corporation arată că principalul motiv e de fapt designul rachetei care se bazează în continuare pe tehnologie din timpul Războiului Rece. Inclusiv chinezii au dubii cu privire la componenta hipersonică a rachetei.

2. Sistem Pat... (patriot-kinzhal-kinjal_75020400.jpg)

În 2023 în The Economist, un militar ucrainean explica faptul că prima rachetă Kinjal pe care au interceptat-o zbura la o viteză de aproximativ 1.240 m/s (Mach 3.6), mult sub pragul de Mach 5 considerat hipersonic.

Problema la Kinjal e că atunci când se apropie de țintă, racheta încetinește și devine vulnerabilă. Cu alte cuvinte Kinjal e doar semi-hipersonică.

Dar chiar și așa un lucru e cert: Tehnologia avansează rapid iar viitoarele sisteme antiaeriene trebuie să țină cont nu doar de amenințarea hipersonică, dar să se gândească și la viitor.

Iar francezii se pare că o fac.

 

Viitoarele sisteme de apărare antiaeriană MAMBA NG vor fi capabile să intercepteze ținte din categoria hipervelocitate

 

Publicația franceză Opex360 abordează într-un amplu material acest subiect. Francezii amintesc declarația CEO-ului gigantului european MBDA, Eric Beranger, din cadrul unei audieri care a avut loc în Senatul francez, când acesta a vorbit despre amenințarea hipersonică și noile programe pe care le dezvoltă MBDA în acest sens, atât în dezvoltarea unei rachete hipersonice cât și în sisteme de apărare împotriva lor.

„Putem să ne apărăm azi de rachetele hipersonice? Răspunsul exact trebuie să îl dea Armata (...) Dar vă pot da un element: Atunci când se apropie de obiectiv rachetele hipersonice încetinesc. MBDA lucrează activ la tehnologii de ultimă generație în programul rachetei hipersonice ASN4G”, a precizat CEO-ul MBDA.

În Europa pe lângă proiectul condus de MBDA cu privire la apărare hipersonică, e vorba de Hypersonic Defense Interceptor [HYDIS], care are la bază rachete interceptoare Aquila, mai există un program condus de spanioli: Hypersonic Defense Interceptor [HYDEF].

Jurnaliștii de specialitate francezi mai scriu în același timp că consorțiul european Eurosam (MBDA Italia, MBDA Franța, Thales) lucrează în prezent la dezvoltarea noii generații de sisteme antiaeriene SMP/T NG (New Generation), cunoscute mai pe scurt - MAMBA.

3. Samp-t MAM... (4_20230607_aigle-2_91611200.jpg)

Samp-t MAMBA / Exercițiul AIGLE, defense.gouv.fr

Până în prezent singurele elemente pe care le știm despre MAMBA NG e că sistemele vor fi dotate cu radare de ultimă generație dezvoltate de Thales, e vorba de Ground Fire 300, precum și cu rachete interceptoare Aster 30 Block 1NT dezvoltate de MBDA.

SAMP/T NG sau noul MAMBA va putea intercepta rachete de croazieră la peste 150 km distanță precum și rachete balistice - hipersonice prin definiție - cu o rază de acțiune mai mare de 600 km, mai precizează sursa citată.

Dar francezii merg și mai departe și vorbesc de interceptarea țintelor din categoria hipervelocitate.

Zborul hipersonic este definit de obicei între viteze de Mach 5 și Mach 10 - adică 6.174 și 12.348 kilometri pe oră), în timp ce hipervelocitatea depășește de obicei Mach 10.

Acest lucru a fost anunțat de Emmanuel Chiva, un oficial al Ministerului Apărării din Franța, în cadrul unui interviu acordat Le Figaro.

„Succesorul sistemelor MAMBA [SAMP/T] va reprezenta un salt tehnologic față de Patriot. Va fi unul dintre singurele sisteme din lume capabile să oprească o rachetă cu hipervelocitate”, a spus el. Până în prezent s-a vorbit doar de capacitatea viitoarelor sisteme de a intercepta rachete hipersonice.

În ceea ce privește hipervelocitatea și americanii s-au declarat pregătiți pentru testarea unor proiectile de hipervelocitate pentru gurile de tunuri.

 

Partenerii francezi au dislocat un sistem MAMBA și în România 

 

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Franța și-a asumat un rol de lider militar european în regiune. Francezii au dislocat sistemul de apărare antiaeriană francez MAMBA în țara noastră, care în prezent este amplasat la Capu Midia și care este certificat NATO.

4. Sistem MAM... (sistem-mamba-sampt_83964700.jpg)

Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Army Recognition

Totodată, Franța conduce un Grup de Luptă al NATO amplasat la Cincu, în inima României. Aici Armata Franței a dislocat mai multă tehnică grea, inclusiv obuziere Caesar și tancuri Leclerc. Acest Grup de Luptă în care Franța e națiune cadru va crește etapizat la nivel de brigadă, subiect abordat și de DefenseRomania recent.

Sistemul de rachete antiaeriene SAMP/T a fost dezvoltat de consorțiul european Eurosam (MBDA Italia, MBDA Franța, Thales). Acest sistem este capabil să distrugă ținte aeriene la o distanță de până la 150 km și la o altitudine de până la 25 km. De asemenea, sistemul este capabil să intercepteze rachete balistice la o distanță de până la 25 km și la aceeași altitudine.

Sistemul de rachete antiaeriene este construit pe baza rachetei antiaeriene franceze Aster-30. Viteza rachetei este de 4,5М (1.400 ms). Greutatea focosului este de 20 kg, în timp ce greutatea inițială este de 450 kg. SAMP/T se află în serviciul armatelor din Italia, Franța și Singapore. 

CITEȘTE ȘI: Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel