Profitați de șansa oferită de Trump și faceți un plan al victoriei: Europa trebuie să fie mai unită

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Președintele SUA, Donald Trump, și-a schimbat recent poziția față de Rusia privind intențiile ei sincere de a încheie războiul din Ucraina în condiții decente pentru toată lumea.

Ca reacție, după ce a văzut că adevăratele intenții ale Rusiei sunt de a cuceri și mai mult teritoriu inclusiv prin bombardamente masive care lovesc în populația civilă, administrația americană a decis să furnizeze Ucrainei  17 sisteme Patriot din dotarea sau stocurile Forțelor Terestre ale SUA (US Army) sau din alte țări, iar Germania să furnizeze alte trei sisteme.

Pentru a avea efectul scontat livrarea trebuie să aibă loc cât mai rapid. Însă, președintele Trump a pus condiția ca Europa să plătească cele 17 sisteme Patriot, vitale pentru apărarea orașelor și obiectivelor militare strategice ucrainene.

În plus, Trump, având grijă să fie suficient de evaziv, a lăsat să se înțeleagă că Ucraina ar putea primi din partea SUA și arme care să permită lovituri mai adânci, mai precise și mai greu de interceptat asupra activelor militare rusești, inclusiv de industrie militară, care permit Mosvovei să întrețină războiul.

De asemenea, președintele american a dat undă verde pregătirii sancțiunilor economice secundare de creștere a tarifelor cu 500% pentru țările care sprijină Rusia.

Veștile anunțate de Trump, care îl avea alături pe secretarul general al NATO, olandezul Mark Rutte, o garanție că Europa este umăr la umăr cu SUA în acest plan, au provocat, cel puțin, îngrijorare la Moscova. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a grăbit să obțină o declarație de sprijin din partea conducerii Chinei, în timp ce Kremlinul a început din nou să aducă în discuție armele nucleare.

Ambele demersuri trădează frică și slăbiciune la Moscova pentru că dacă forțele sale ar fi atât de puternice nu ar avea nevoie să amenințe cu armele nucleare sau să-și crească și mai mult dependența față de China și de Coreea de Nord.

 

Dacă reacția Rusiei era de așteptat, adevărata surpriză pare să vină din Europa

 

După o primă reacție generală, de bucurie privind faptul că președintele Trump s-a convins și el de adevăratele intenții ale Rusiei, o parte din liderii europeni par să fie ezitanți în a sprijini concret planul american. Cehia a anunțat deja că nu va participa la finanțarea celor 17 sisteme Patriot care urmează să fie trimise Ucrainei. Dinspre Franța se aude că Parisul nu ar fi de acord. De fapt, cu excepția direcțiilor nordică și baltică, ultima nu total, sprijinite de Marea Britanie, celelalte țări membre NATO ezită să-și asume o poziție clară în favoarea sprijinirii planului propus de Trump privind livrarea sistemelor Patriot către Ucraina.

Reamintim că ideea privind achiziția de către Ucraina a cel puțin 20 de sisteme Patriot nu este una nouă, ea apărând imediat după ce Trump a devenit președintele SUA, în ianuarie 2025. De atunci, toate țările care sprijină Ucraina ar fi trebuit să-și pună serios întrebarea cum vor livra cele 20 de sisteme Patriot, dacă SUA dau undă verde.

Nu trebuia să fie ceva ipotetic, pentru că sistemele există și faptul de a da Ucrainei aceste sisteme, indiferent de număr oricât de mare ar fi el, nu este sub nicio formă escaladare, arma fiind una exclusiv defensivă, care datorită costului mare este ținută la mare distanță de linia frontului, neproducând efecte pe front.

În plus, dacă Europa vrea autonomie strategică, are acum oportunitatea să arate că poate construi acea autonomie, inclusiv cu ajutorul armelor americane dacă ele sunt disponibile.

Pe lângă puternicul impuls dat de președintele Trump de a sprijni Ucraina masiv cu apărare antirachetă, aliații Ucrainei au primit o oportunitate nesperată de a construi, în sfârșit, un plan concret al victoriei, cum au cerut mai toți generalii americani în rezervă și retragere. Nu este un plan de înfrângere a Rusiei, nici măcar de scoatere a forțelor rusești din Ucraina, ci unul de a determina Moscova să încheie războiul în condiții rezonabile pentru toți, nu doar pentru ea.

Primul punct din acest plan ar putea fi chiar inițiativa administrației americane de livrare masivă de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. Vor fi protejați civilii, infrastructura critică și alte obiective strategice ucrainene, iar Rusia va primi un prim avertisment clar că măsurile împotriva ei vor continua.

Mai departe planul ar putea viza oprirea înaintării forțelor ruse pe front, fiindcă dacă Rusia continuă să obțină victorii acolo, ea nu se va opri.

Rezolvarea acestui punct din plan este o chestiune pur militară, în care generalii ucraineni, dar și cei din NATO au primul cuvânt, iar ei ar trebui să primească ceea ce au nevoie pentru a stabiliza un front lung de 1.200 de km cu o adâncime de 100-150 de km în interiorul dispozitivului de luptă operativ rusesc. HIMARS, F-16, rachete Taurus, ATACMS, orice de armă de nivel operativ-tactic ar trebui să fie luată în calcul. În paralel, Occidentul ar trebui să avanseze mai drastic cu sancțiunile economice.

 

Europa trebuie să fie mai unită și să-l înțeleagă mai bine pe președintele Trump

 

Dacă Rusia este oprită clar pe o anumită linie a frontului, una cât mai apropiată de cea actuală dar, continuă cu acțiunile de luptă, următoarea etapă a planului ar putea consta într-un sprijin masiv acordat Ucrainei pe partea dezactivării obiectivelor militare rusești strategice, inclusiv de industrie militară, care susțin operațiile pe front.

Restricțiile ar trebui practic să nu existe, putând fi adusă în discuție inclusiv livrarea de avioane stealth F-35, aviației ucrainene.

Capabilitatea americană stealth, combinată cu rachetele și bombele de precizie, a demonstrat, în Iran, că duce la încheierea rapidă a unui conflict deoarece, a permis lovituri decisive asupra centrelor de greutate strategice ale adversarului.

Rusia ar rămâne fără fabricile de drone Shaheed, fără aviația tactică situată în partea europeană, fără aviația strategică care lansează rachete asupra Ucrainei, fără nicio navă la Flota din Marea Neagră, fără mari arsenale de rachete și bombe etc.

Integritatea Rusiei nu este vizată, regimul de conducere nu este nici el vizat, cum de altfel nu a fost vizat nici în Iran. Rusia pierde doar abilitatea de a ataca alte țări cu arme convenționale. Este un scenariu de care Kremlinul s-a speriat pentru că nu-i poate răspunde militar. De aceea, a amenințat cu arma nucleară și, totodată, a rugat China să-i sprijine poziția, cel puțin declarativ.

Pentru ca acest plan să fie posibil, Europa trebuie să fie mai unită și să-l înțeleagă mai bine pe președintele Trump. În esență, el este de formație manager care aprobă planuri.

Trebuie convins că planul este bun, are un buget clar și o perioadă de aplicare care însă nu va fi una scurtă pentru că regimul de la Moscova va ține cu dinții să ocupe Ucraina. Interesul de a opri războiul este al tuturor, dar nu în condițiile Rusiei. Pentru că dacă se face pace în condițiile Rusiei, pericolul rămâne nu doar la adresa Ucrainei ci și la adresa Taiwanului sau a altor țări mai vulnerabile și mai târziu deschide calea către cel de-al treilea război mondial, pe care încă îl scriem cu litere mici pentru că nu a început.

Inclusiv Rusia va fi afectată în viitor de modul în care ea pune problema în prezent. Deocamdată, este prietenă cu China, dar peste 10-20 de ani când populația Rusiei va fi și mai mică, nimeni, în afară de un drept internațional clar, de necontestat și de o forță militară convențională suficient de puternică cum este cea a NATO, nu-i poate garanta Rusiei că teritoriul său din Extremul Orient nu va deveni obiect de dispută cu China, mai ales că i-a aparținut cândva. Operațiile hibride se vor perfecționa iar Extremul Orient rus va deveni de nelocuit pentru ruși.

În plus, gradul de afectare a economiei mondiale ca urmare a războiului este în creștere iar acest lucru ar trebui să intereseze pe toată lumea, inclusiv pe SUA care sunt pentru o lume a comerțului liber și echitabil în care toți au de câștigat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel