Prima dată după prelungirea Tratatului START-3, SUA și Rusia au făcut schimb de date despre arsenalele nucleare

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a informat că, pentru prima dată după prelungirea Tratatului privind armamentele strategice ofensive (START-3), a fost efectuat un schimb de date cu Rusia despre arsenalele nucleare.

Ultimul schimb de date între Moscova și Washington s-a realizat în cursul anului trecut și a inclus informațiile privind numărul de platforme purtătoare și de ogive nucleare existent la 01 septembrie 2020.

Potrivit datelor actualizate, Rusia a crescut numărul de ogive nucleare și de platforme purtătoare ale acestora, în timp ce SUA l-a redus.

După cum rezultă din acestea, Rusia a crescut numărul de ogive nucleare cu nouă unități, ajungând la 1.456, față de 1.447 în septembrie anul trecut. În același timp, SUA au redus numărul de ogive nucleare cu 100 de unități, ajungând la 1.357, față de 1.457 în septembrie 2020.

De asemenea, Rusia a introdus în serviciul de luptă trei platforme purtătoare noi de arme nucleare, crescând numărul de rachete balistice intercontinentale, de rachete balistice cu lansare de pe submarine și de pe bombardierele grele la 517, față de 514 în septembrie anul trecut.

SUA au redus numărul de platforme purtătoare pentru armele nucleare cu 24 de unități, ajungând la 651, față de 675 în septembrie 2020.

În afară de aceasta, Rusia a crescut și numărul de instalații de lansare dislocate și nedislocate cu 3 unități, ajungând la 767. SUA au informat că numărul de instalații de lansare nu s-a modificat față de perioada anterioară, menținându-se la 800 de unități.

Conform Tratatului START-3, SUA și Rusia trebuie să facă schimb de date actualizate privind arsenalele nucleare la fiecare șase luni.

Comentariul autorului: Tratatul privind armamentele strategice ofensive (START-3) a intrat în vigoare pe 05 februarie 2011 pentru o perioadă de zece ani. Cu câteva zile înainte de expirarea acestuia, care trebuia să aibă loc pe 05 februarie 2021, părțile semnatare, SUA și Rusia, au convenit prelungirea acestuia, în forma existentă, pentru încă cinci ani, respectiv până pe 05 februarie 2026.

Potrivit prevederilor documentului, arsenalele nucleare ale celor două state nu trebuie să depășească 700 de rachete balistice intercontinentale și rachete balistice bazate pe submarine și pe bombardiere grele, 1.550 de ogive nucleare și 800 de instalații de lansare dislocate sau nedislocate.

După cum se poate constata din datele prezentate de cele două părți, atât SUA cât și Rusia respectă prevederile tratatului și se încadrează în limitele impuse de acesta. Diferențele dintre arsenalele nucleare ale celor două state se mențin la un nivel redus și au fluctuații minime de la o perioadă de raportare la alta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel