Prezența trupelor ruse pe frontul din Donbas va schimba total situația din teren

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armată Rusia
EXCLUSIV
Armată Rusia

S-a vorbit mult despre posibilitatea ca Rusia să regizeze un scenariu în Ucraina, care să îi servească drept pretext invadarea acesteia din urmă, iar structurile de forțe ucrainene, în special serviciile de securitate, au fost foarte atente la acest aspect, reacționând oportun la orice eveniment cu un astfel de potențial.

Acum însă, după ce Consiliul Federației Ruse a aprobat utilizarea trupelor ruse în regiunile separatiste, realitatea din teren devine cu totul alta. Decizia presupune, în mod indirect, dar sigur, ca Rusia să aducă în curând unități regulate de forțe armate pe aliniamentul de contact din Donbas, trupe care vor sta față în față cu cele ucrainene.

Acest lucru va crea o situație complet nouă, iar posibilitatea ca armatele ucrainene și ruse să se confrunte în mod direct crește semnificativ. Într-o astfel de dispunere a trupelor, crearea de către Rusia a unui pretext pentru utilizarea forței militare nu mai reprezintă nicio problemă, fiind doar o chestiune de timp.

Evident că noua situație a creat o tensiune suplimentară în rândul forțelor ucrainene aflate în așa-numita zonă de Operații a Forțelor Întrunite din Donbas. Dacă până acum era destul de clar că trebuie să răspundă oricărei provocări venite din partea forțelor separatiste, odată cu apariția oficială a trupelor ruse pe linia frontului reacția militarilor ucraineni va trebui să fie mult mai ponderată, va exclude orice provocare și, foarte probabil, este luată în calcul inclusiv posibilitatea retragerii pe aliniamente succesive în cazul unor bombardamente puternice sau pentru a evita o confruntare directă în forță.

Mai mult, în noul context tactic, nu este exclus ca odată cu sosirea trupelor ruse  autoritățile de la Kiev să ia imediat decizia de retragere a forțelor proprii de pe aliniamentul de contact pe aliniamente secundare din propria adâncime, tocmai pentru a limita la maximum posibilitatea ca partea rusă să forțeze o procare de deschidere a focului care să îi justifice o eventuală reacție majoră.

Dezvoltarea ulterioară a trupelor ruse, gândită de autoritățile de la Kremlin, depinde însă prea puțin modul în care reacționează forțele ucrainene, aceasta fiind subsecventă deciziilor strategice luate de Rusia în confruntarea cu Occidentul, decizii pe care Putin le va prezenta ca reacții firești față de modul în care s-a răspuns solicitărilor Rusiei și față de sancțiunile progresiv mai dure anunțate deja de UE și SUA.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel