Presiuni asupra lui Biden din tabăra democrată pentru închiderea Guantanamo

S.I. Catalin |
Data publicării:

Congresmeni democraţi au insistat joi ca preşedintele american Joe Biden să închidă centrul de detenţie de înaltă securitate din Guantanamo Bay, iar ultimii 39 de deţinuţi de aici - presupuşi complici ai reţelei teroriste Al Qaida - să fie eliberaţi sau deferiţi justiţiei, relatează AFP.

În contextul apropierii împlinirii a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie, 75 de aleşi ai Camerei Reprezentanţilor au menţionat într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui costul excesiv al menţinerii acestui controversat centru de detenţie.

"Închisoarea din Guantanamo a adăpostit până la 800 de deţinuţi, dar în prezent acolo se află doar 39 de bărbaţi, dintre care cei mai mulţi sunt în vârstă şi din ce în ce mai slăbiţi", subliniază congresmenii în mesajul lor, precizează Agerpres.

"Potrivit informaţiilor din presă, închisoarea costă peste 500 milioane de dolari pe an, sau un cost anual exorbitant de 13 milioane de dolari pentru fiecare deţinut", argumentează semnatarii scrisorii.

Faptul că acest centru nu a fost închis nici după aproape 20 de ani "afectează reputaţia noastră în străinătate şi subminează capacitatea noastră de a apăra drepturile omului şi statul de drept", atrag atenţia aceştia.

Închisoarea din golful Guantanamo a fost deschisă la începutul anului 2002 în special pentru a adăposti membri ai reţelei Al Qaida şi presupuşi complici ai autorilor atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"Recunoaştem că închiderea închisorii va lua ceva timp, dar credem că este timpul să luaţi unele decizii", îi scriu aleşii democraţi lui Joe Biden.

Ei propun ca unii dintre deţinuţi să fie judecaţi de tribunale federale, unii să fie repatriaţi în ţările lor, iar alţii să fie trimişi în ţări terţe care să se angajeze să asigure că aceştia vor fi bine trataţi şi că nu vor reprezenta o ameninţare pentru SUA.

Cei mai mulţi deţinuţi de la Guantanamo au fost încarceraţi în pofida dovezilor neconcludente privind implicarea lor. Mulţi dintre ei au fost torturaţi în centre secrete ale CIA înainte de a fi transferaţi la Guantanamo, notează AFP.

Fostul preşedinte Barack Obama a ordonat închiderea închisorii la sosirea sa la putere în ianuarie 2009, în ideea ca deţinuţii să fie judecaţi de tribunale civile. Dar această decizie, extrem de nepopulară, a fost blocată de Congres.

Obama a preferat atunci să elibereze discret sute de deţinuţi a căror punere în libertate a fost aprobată în prealabil de o comisie consultativă de pe lângă preşedinţia SUA. Eliberarea deţinuţilor de la Guantanamo a fost întreruptă în perioada preşedinţiei lui Donald Trump. Însă a fost reluată de la venirea lui Joe Biden la Casa Albă, cinci deţinuţi fiind eliberaţi din ianuarie şi până în prezent.

Doisprezece deţinuţi de la Guantanamo, între care Khalid Sheikh Mohammed, considerat "creierul" atacurilor de la 11 septembrie, aşteaptă să fie judecaţi de către o comisie militară, care a pronunţat doar două condamnări în aproape 20 de ani, potrivit AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel