Premieră în Irak: Guvernul alocă 100 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone turcești Bayraktar TB2

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV-ul turc Bayraktar TB2, sursă foto: Baykar Makina
UAV-ul turc Bayraktar TB2, sursă foto: Baykar Makina

Pe 2 decembrie, surse militare irakiene de rang înalt au dezvăluit cotidianului Al-Araby Al-Jadeed că Consiliul de Miniștri a aprobat un plan de cumpărare a dronelor turcești Bayraktar TB2, alocând o sumă de aproape 100 de milioane de dolari din bugetul armatei irakiene.

Dacă acordul va fi finalizat, acesta va fi primul de acest fel între Irak și Turcia în domeniul militar, întrucât arsenalul militar irakian din ultimele decenii s-a limitat la arme rusești, americane și est-europene.

Consiliul de Miniștri a luat această decizie la recomandarea Ministerului irakian al Apărării. Se preconizează ca o delegație militară irakiană să se deplaseze la Ankara în perioada următoare pentru a discuta problema cu oficialii turci.

Un general irakian a declarat că partea turcă și-a exprimat anterior dorința de a sprijini Bagdadul în domeniul războiului împotriva terorismului și de a-l dota cu echipamentul necesar de monitorizare și control a celulelor ISIS, adăugând că "Bayraktar și-a dovedit eficiența în mai multe locuri în ultimii ani, iar achiziția acestuia de către Irak va reprezenta o schimbare importantă și un sprijin pentru capacitățile Forțelor Aeriene irakiene".

 

Dronele turcești Bayraktar TB2 vor completa Forțele Aeriene ale Irakului

 

Expertul în afaceri militare irakiene, colonelul în retragere Ahmed Abdul Salam al-Taei, a declarat pentru Al-Araby Al-Jadeed că dronele turcești sunt mai potrivite pentru Irak în prezent decât să se bazeze în continuare pe avioanele F-16.

În opinia  sa, "dronele turcești vor compensa Irakul pentru lipsa orelor de zbor legate de supraveghere și înseamnă, de asemenea, intrarea Forțelor Aeriene irakiene într-o nouă generație de acțiuni militare avansate", având în vedere că "întinsele zone ale deșertului irakian au nevoie de acest tip de aeronave, iar vecinătatea Irakului cu Turcia îi poate asigura aspectul tehnic continuu privind întreținerea și dezvoltarea acestui tip de aparate".

Deși a descris pasul ca fiind "foarte important", acesta a subliniat că mai important este ca decizia guvernului să nu fie blocată politic, așa cum s-a mai întâmplat și în cazul altor programe similare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel