România pregătește o nouă comandă pentru Piranha 5. Gen. Incicaș: Este vorba de un al treilea contract, pentru încă 150 de vehicule blindate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata României va avea în dotare câteva sute de transportoare blindate Piranha 5, după ce al treilea contract (care urmează să fie semnat în perioada următoare) va fi dus la bun sfârșit.

Potrivit surselor Defense Romania, informație confirmată și de către General-locotenentul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale de Armamente din cadrul Ministerului Apărării, România urmează să primească un nou lot de 26 de vehicule Piranha 5, livrate în 4 configurații, care se află în proces de recepționare, înainte de-a fi introduse în dotarea Armatei României. 

2. -imagine fara descriere- (img-20230518-wa0004_23748400.jpg)Foto: Piranha 5, configurația MEDEVAC (ambulanță)

Pe de altă parte, generalul Teodor Incicaș, prezent la expoziția FEINDEF, de la Madrid, a confirmat că în perioada următoare urmează să fie semnat un al treilea contract pentru 150 de vehicule Piranha 5.

Astfel, în următorii ani, România va avea în dotare peste 370 de transportoare blindate Piranha 5, în diferite configurații CBRN (asistență chimică, biologică, radiologică, nucleară), MEDEVAC (ambulanță) și de recuperare.

”În conformitate cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, urmează să semnăm, în acest an, să semnăm un contract pentru încă 150 de Piranha 5 și, probabil, vom iniția achiziția pentru mașina de luptă a infanteriei (printre posibilii candidați sunt ASCOD, propusă GDELS; Redbak de la coreenii de la Hanwha - n.r.). Începem în acest an, dar dacă achiziția se va termina în acest an este mai puțin probabil”, a declarat generalul Incicaș.

Mai concret, România are contractate până acum 227 de vehicule din toate derivatele, in urma încheierii a 2 contracte.

Din sursele Defense Romania, primul contract de 94 de vehicule se va încheia prin livrarea ultimelor 26 de vehicule derivate, menționate mai sus.

Istoria Piranha 5 în România 

Ministerul Apărării din România a semnat cu GDELS - Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea armatei române a 227 de vehicule blindate pe roți Piranha 5 pentru trupe și sprijin logistic inițial, valoarea totală a acordului fiind de aproximativ 868 milioane de euro.

Stadiul livrarilor

Din totalul de 227 de Piranha 5 produse si asamblate la Uzina Mecanică București:

  • Primele 36 de transportoare au fost livrate in 2020 si sunt in prezent operationale de catre Forțele Terestre (variantele APC și Post de comanda)
  • 32 de transportoare Piranha 5 au fost livrate în noiembrie 2021 și introduse în serviciul operațional de către Forțele Terestre (variantele APC și Post de comanda)
  • Ultimele 26 de vehicule vor fi livrate în perioada imediat următoare 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel