Peter Szijjarto se află la București. România și Ungaria au discutat despre gazul din Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Black Sea Oil & Gas
Sursă foto: Black Sea Oil & Gas

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut azi o întâlnire de lucru cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, în cadrul căreia s-a accentuat necesitatea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, în mod special în domeniul Energiei.

"Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto. În cadrul dialogului s-a accentuat necesitatea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, în mod special în domeniul Energiei.

În mod specific, am discutat despre gazul din Marea Neagră, despre conducta BRUA şi perspectiva Ungariei cu privire la acest proiect important, având în vedere că vrem să găsim soluţii viabile pentru diversificarea surselor de alimentare şi transport, pentru a întări securitatea energetică. Am căzut de acord să intensificăm dialogul pentru a colabora în ceea ce priveşte discuţiile ce se vor purta la nivelul Uniunii Europene în vederea îndeplinirii obiectivelor cu privire la trecerea către o energie curată, folosind un mix energetic diversificat neutru din punct de vedere tehnologic", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

La întâlnire au mai participat, din partea Ungariei, E.S. Ambasadorul Zakonyi Botond şi secretarul de stat Mosoczi Laszlo iar din partea României, secretarii de stat Dan Drăgan şi Niculae Havrileţ şi Cristian Bădescu - reprezentant cu însărcinări speciale al MAE pentru securitate energetică.

Amintim că încă din 2019 Ungaria a pus presiune și a anunțat că este gata să cumpere gaze din partea românească a Mării Negre, la preţul pieţei, în condiţiile în care şi-a propus diversificarea surselor de aprovizionare.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

În acest moment ar exista un blocaj politic. Potrivit Economica.net, în 2017, Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu în arhitectura vechicului Parlament, a decis ca 70% din productia națională de gaze să fie tranzactionată în Romania, pe piața găzduita de Operatorul Comercial al Pieței de Electricitate si Gaze (OPCOM). Decizia ar putea avantaja Gazprom și ar putea pune în pericol viitorul exploatării imenselor resurse de gaze din Marea Neagra.

ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia) și PGNiG (Polonia) sunt cele trei mari companii energetice care și-au anunțat în ultimul an intenția de a renunța la proiectul de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră, în cazul în care legea offshore nu va fi modificată, amintește și G4Media, într-un material publican anul trecut.

Peter Szijjarto s-a întâlnit și cu ministrul Transporturilor

 

Şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă s-a întâlnit la sediul Ministerului Transporturilor, cu Peter Szijjărto, iar în cadrul convorbirilor, oficialii au reliefat foarte buna colaborare între România şi Ungaria în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport, inclusiv în perioada caracterizată de pandemia de Covid 19.

Totodată, oficialii guvernamentali au abordat teme de interes comun legate de colaborarea bilaterală în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport, cu accent deosebit pe proiectele de investiţii în infrastructură rutieră şi feroviară, transportul rutier, reducerea timpilor de aşteptare la frontieră pentru transportul feroviar, dar şi transportul pe Dunăre.

De asemenea, a fost trecută în revistă şi cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale de Cooperare Economică România - Ungaria, care este preconizată să se desfăşoare în prima parte a lunii aprilie 2021, la Budapesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel