Pentru prima dată, o dronă americană RQ-4 Global Hawk a monitorizat granița Ucrainei cu Belarus și Rusia

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă până acum acordurile semnate de Ucraina cu statele partenere prevedeau ca aeronavele și vehiculelele aeriene fără pilot străine să survoleze spațiul aerian național doar pentru a monitoriza situația din regiunile Donbas și Crimeea (datele obținute fiind ulterior transmise și armatei ucrainene), pe 21 ianuarie, pentru prima dată, o dronă a SUA au fost observată executând misiuni de recunoaștere în zona de nord a Ucrainei, în proximitatea graniței cu Belarus și Rusia.

Astfel, site-urile specializate în monitorizarea situației aeriene din regiune au postat imagini cu traseul dronei de recunoaștere strategică RQ-4 Global Hawk cu indicativul de apel UAVGH000, care a decolat de la baza aeriană Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite și a ajuns în Ucraina prin spațiile aeriene ale Irakului, Iordaniei, Greciei și Bulgariei.

Aeronava, ale cărei echipamentele și mijloacele tehnice de la bord îi permit să efectueze în mod eficient recunoașterea la distanțe de până la 300 km față de ruta de zbor, a făcut mai întâi mai multe treceri în nordul Ucrainei între orașele Jitomir și Konotop, apoi a schimbat cursul și a continuat zborurile între regiunile estice Poltava, Harkov, Dnepropetrovsk și Zaporojie.

În cursul aceleiași zile, Forțele Aeriene americane au executat o misiune SIGINT în estul Ucrainei, cu aeronava RC-135W Rivet Joint cu numărul de bord 62-4134 și indicativul Jake11, care a decolat din Marea Britanie, de la Baza Aeriană Mildenhall a Forțelor Aeriene Regale.

De asemenea, zona maritimă din proximitatea Crimeei a continuat să fie monitorizată de Forțele Navale ale SUA, tot pe 21 ianuarie fiind semnalată prezența în spațiul aerian din această zonă a aeronavei specifice de patrulare maritimă P-8A Poseidon, cu indicativul AE67FE.

Intensitatea crescută a zborurilor de cercetare și culegere de date - prin observare directă sau prin analiza semnalelor și a mediului electromagnetic din jurul Ucrainei - arată că, dincolo de declarațiile venite din zona diplomației, militari din NATO și în special forțele SUA iau foarte în serios posibilitatea utilizării de către Rusia a forței armate în perioada imediat următoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel