Pentru înlocuirea tancurile T-72 donate Ucrainei, Polonia ar vrea să achiziționeze K2 Black Panther și mai multe Leopard 2

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.

Citând informații publicate de ziarul "The wPolityce", analiştii militari ai publicaţiei Army Recognition precizează că în urma donării tancurilor T-72 către Ucrainei din depozitele armatei poloneze, Polonia trebuie să înlocuiască aceste tancuri pentru a evita reducerea capacităților sale de apărare, mai ales în contextul actual al agresiunii ruse din Ucraina.

Polonia a început negocieri cu Germania pentru a achiziționa Leopard 2 la mâna a doua. În același timp, Polonia poartă discuții cu Coreea de Sud în vederea achiziționării tancurilor K2PL, o versiune poloneză a K2 Black Panther proiectă de compania sud-coreeană Hyundai Rotem.

Intensificarea procesului de reînnoire a flotei de vehicule blindate a armatei poloneze este strâns legată de transferul mai multor tancuri T-72 către Ucraina.

Referindu-se ministrul adjunct al apărării din Polonia, Marcin Ociepa, publicația wPolityce relatează că Varşovia poartă negocieri cu Berlinul pentru achiziţionarea mai multor tancuri germane Leopard 2.

,,Sunt în desfășurare negocieri pentru întărirea forțelor blindate. Tot cu Germania. Vor continua săptămâna aceasta ”, a spus Osiepa.

Oficialul polonez nu a precizat cu exactitate ce versiune a tancului Leopard 2 vrea Polonia să achiziţioneze. Precizăm acest lucru, deoarece Cehia, care a donat la rândul său tancuri către Ucraina, urmează să primească din Germania mai multe tancuri Leopard 2A4, dar să şi facă o achiziţie proprie de 50 de tancuri Leopard 2A7+.

CITEȘTE ȘI: Germania ezită să trimită Poloniei tancuri Leopard 2 după ce T-72 poloneze au fost donate Ucrainei. Nemții, „uimiți” de acuzele Poloniei

 

Polonia are în vedere și opțiunea achiziţionării de tancuri sud-coreene K2 Black Panther

 

„Avem un dialog pe tema armamentului cu coreenii. De asemenea, există posibilitate să cumpăram tancuri în cadrul programului Wilk”, a adăugat Osiepa.

Prin programul militar de înzestrare „Wilk” (Wolf), ministerul polonez al Apărării este dispus să procure un tanc principal de luptă de generație nouă, care să înlocuiască tancurile T-72M1 și PT-91 Twardy operate acum de armata poloneză. O primă achiziţie deja a fost făcută, cea mai nou versiune a legendarului tanc american Abrams, M1A2 SEPv3. Formal, eforturile pentru realizarea programului Wilk au început încă din 2017. Programul Wilk este una dintre prioritățile definite prin Planul de Modernizare Tehnică al armatei poloneze, demarat de Ministerul polonez al Apărării, care acoperă perioada până în anul 2035. 

Trebuie precizat că interesul Poloniei pentru tancurile K2 Black Panther a început în urmă cu mai bine de doi ani.

La începutul anului 2020, industria sud-coreeană de apărare anunţa că este interesată să participe la programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf), cu tancuri principale de luptă K2 Black Panther. Cooperarea industrială constituie o parte importantă a propunerii care a fost stabilită de către compania coreeană Hyundai Rotem.

Astfel, compania sud-coreeană preciza în urmă cu doi ani că intenționează să colaboreze cu industria de apărare din Polonia pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri K2 Black Panther. 

Leopard 2 este un tanc de luptă principal care a fost dezvoltat de compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ca succesor al Leopard 1, care a intrat în serviciul armatei germane în 1963. Cea mai recentă versiune din familia de tancuri Leopard 2 este Leopard 2A7.

Armamentul principal al Leopard 2A7 este similar cu cel al Leopard 2A6 care include un tun cu țeavă lisă L/55 de 120 mm Rh 120, o mitralieră coaxială MG3A1 de calibru 7,62x51 mm și o mitralieră MG3 de 7,62 mm montată în partea stângă a turelei.

Recent, armata germană a primit o nouă versiune îmbunătățită a Leopardului 2, denumită Leopard 2A7V. La 10 februarie 2022, Army Recognition a raportat că Leopard 2A7V oferă cea mai bună protecție din lume în comparație cu celelalte tancuri moderne.

K2PL este o versiune a lui K2 Black Panther care a fost proiectată în funcție de cerințele și nevoile armatei poloneze. O machetă a lui K2PL a fost prezentată în septembrie 2020 la MSPO, o expoziție internațională de apărare care a avut loc în orașul Kielce, Polonia.

Armamentul principal al K2 Black Panther constă într-un tun cu țeavă lisă de 120 mm/L55 de fabricație germană Rheinmetall produs sub licență în Coreea de Sud. Tunul dispune de un încărcător automat cu 16 proiectile gata de tragere. Alte 24 de proiectile sunt stocate în interiorul carenei. Armamentul secundar include o mitralieră coaxială de 7,62 mm montată pe partea stângă a tunului, iar o mitralieră grea K-6 de 12,7 mm este montată în partea dreaptă a turelei.

K2PL va fi propulsat de un motor diesel de 1.500 CP cuplat la o transmisie automată cu cinci trepte de viteză înainte și trei înapoi. Acesta poate atinge o viteză maximă de 70 km/h cu o autonomie maximă de 450 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel