Polonia ar putea cumpăra 800 de tancuri K2 Black Panther

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania de apărare sud-coreeană Hyundai Rotem intenționează să colaboreze cu guvernul polonez pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri principale de luptă (MBT) K2 Black Panther, potrivit Defense 24.

Compania de apărare sud-coreeană Hyundai Rotem intenționează să colaboreze cu guvernul polonez pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri principale de luptă (MBT) K2 Black Panther, potrivit Defense 24.

Potrivit Hyundai Rotem, proiectul oficial ar putea fi anunțat în prima jumătate a acestui an. Proiectul va fi împărțit în două etape pentru a produce un total de 800 de tancuri principale de luptă.

Conform rapoartelor anterioare, guvernul polonez s-a asociat cu Hyundai Rotem pentru a produce tancuri de generație viitoare, începând în 2023. În 2016, Polonia a stabilit o înțelegere cu Coreea de Sud pentru achiziționarea a 120 de obuziere autopropulsate K-9. Polonia ar putea fi primul client străin care cumpără tancuri K2 Black Panther MBT, potrivit armyrecognition.com.

Industria sud-coreeană de apărare își propune să participe la programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf), cu tancuri principale de luptă. Ziarul The Korea Times notează că, cooperarea industrială constituie o parte importantă a propunerii care a fost stabilită de către compania coreeană Hyundai Rotem. 

Potrivit Korea Times, compania Hyundai Rotem este dispusă să solicite un acord privind dezvoltarea unui nou tanc principal de luptă. Reprezentantul Hyundai Rotem a declarat pentru Korea Times că licitația oficială pentru începerea acestui proiect este de așteptat să fie anunțată în prima jumătate a acestui an și cu siguranță compania coreeană va participa. Nu exista declaraţii oficiale care să precizeze valoarea totală a proiectului, dar presa sud-coreeană menționează că ar fi vorba de o investiţie 9 miliarde USD.

Presa coreeană se referă cel mai probabil la programul MBT „Wilk”. 

În cadrul acestei inițiative, ministerul polonez al Apărării este dispus să procure un tanc principal de luptă de generație nouă, care să înlocuiască tancurile T-72M1 și PT-91 Twardy operate acum de armata poloneză. Formal, eforturile pentru realizarea programului Wilk au început încă din 2017. Programul Wilk este una dintre prioritățile definite prin Planul de Modernizare Tehnică al armatei poloneze, demarat de ministrul polonez al Apărării, care acoperă perioada până în anul 2035. Documentul a fost semnat în toamna anului trecut.

Strategia de apărare din 2017 a Poloniei menționează, de asemenea, dezvoltarea unui nou MBT şi cu implicarea unor companii externe.

În acest context, ministerul polonez al Apărării a făcut numeroase încercări de a se alătura viitorului program european MBT MGCS și a solicitat accelerarea acestui proiect. Până acum, însă, încercările făcute nu au avut succes. 

Mai mult, noua generație de tancuri principale de luptă, la care industriile de apărare din Germania şi Franţa lucrează în comun, va deveni operațională în 2030/2035 sau poate chiar mai târziu, pentru a deveni un înlocuitor al tancurilor Leopard 2 și Leclerc care au trecut prin mai multe procese de modernizare. 

Polonia nu este dispusă să aştepte până în anul 2035 pentru a cumpara tancul de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), care va fi construit sub leadership-ul german, întrucât modificarea planificată a tancului T-72 este de așteptat să fie doar un element de umplere. Acesta este motivul pentru care sunt luate în considerare și alte opțiuni.

Propunerea companiei Hyundai Rotem poate fi găsită printre ele, presupunând opțiuni variate de colaborare industrială și cooperare largă în ceea ce privește proiectarea K2PL MBT. Este de așteptat ca tancul K2 Black Panther să fie fabricat și în Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel