PATRIOT ROMÂNIA | Americanii doresc implicarea industriei românești în mentenanță

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army

Raytheon, producătorul american al sistemelor moderne anti-rachetă Patriot, vorbește despre implicarea industriei românești de apărare în mentenanța sistemelor.

Realitatea Plus a realizat un reportaj în Statele Unite ale Americii cu privire la sistemele Patriot care urmează să ajungă și în România. Jurnaliștii sursei citate au discutat cu reprezentanții Raytheon care, printre altele, au vorbit și despre implicarea industriei românești de apărare în ceea ce privește mentenanța sistemelor, cu toate că achiziția a fost realizată prin contract G2G.

Însă deși compania americană vorbește despre implicarea industriei românești la întreținerea sistemelor, deocamdată nu s-a concretizat formula de colaborare. Una dintre firmele luate în calcul, Aerostar Bacău, trebuie mai întâi să obțină un statut similar cu cel din programul F-16 și certificarea operatorului național de către producătorul american a echipamentelor Patriot. 

(w670)

 

Implicarea industriei românești în mentenanța Patriot

 

Unul dintre lucrurile pe care vrem să le rezolvăm cu ajutorul industriei române este legat de mentenanța sistemelor Patriot. De exemplu, care sunt cerințele clientului pentru mentenanța sistemelor de-a lungul a zeci de ani. Raytheon este în colaborare cu industria românească pentru a găsi acele capabilități de mentenanță la nivel național, astfel încât România să aibă o implicare semnificativă din acest punct de vedere”, a precizat Joe Deantona, reprezentant Raytheon, pentru Realitatea Plus. 

Amintim că România a semnat contractul pentru achiziționarea sistemelor Patriot în 2017. S-a optat pentru varianta G2G (n.r. - Guvern la Guvern), fără licitație. Sistemele Patriot vor fi plătite în avans, cu banii alocaţi pentru corvete iar primul sistem se află în faza finală a testelor în SUA, urmând ca anul viitor să ajungă în România.

România a comandat șapte sisteme de rachete Patriot. Toate sistemele ar trebui să ajungă în România și să fie operaționalizate până în 2026. Contractul se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Apărării: Sistemele Patriot vor fi plătite în avans, cu banii alocaţi pentru corvete

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel