Intensificarea acestei campanii de bombardamente a atras critici ferme din partea liderilor internaționali, președintele american Donald Trump exprimându-și nemulţumirea față de președintele rus Vladimir Putin, afirmând că acesta a „înnebunit” prin intensificarea atacurilor.
„Doar un sentiment de impunitate totală poate permite Rusiei să efectueze astfel de atacuri și să le sporească continuu amploarea”, a scris luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram. „Nu există nicio logică militară serioasă pentru asta, dar există o semnificație politică considerabilă”.
Atacurile aeriene neîncetate vin după ce Kievul a acceptat o încetare necondiționată a focului de 30 de zile în martie, o inițiativă propusă de SUA pe care Moscova a respins-o efectiv.
Numai în această lună, Rusia și-a depășit de trei ori recordul de bombardamente aeriene asupra Ucrainei, indicând că este tot mai determinata să cucerească mai mult teritoriu ucrainean și de a provoca daune suplimentare infrastructurii critice.
În timp ce Rusia înaintează de-a lungul liniei de front de aproximativ 1 000 de kilometri, înregistrând progrese lente și costisitoare din punct de vedere al pierderilor, tot mai mulţi analiștii militari sugerează că Moscova își adună, de asemenea, forțele pentru o ofensivă de vară.
Amploarea bombardamentelor creşte
Yuri Ihnat, șeful departamentului de comunicații al forțelor aeriene ucrainene, a confirmat natura fără precedent a atacului cu drone de duminică seară, numindu-l cel mai mare de când a început acest război. În noaptea precedentă, Rusia a lansat 298 de drone și 69 de rachete în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept cel mai mare atac aerian combinat din timpul conflictului.
În schimb, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au doborât 103 drone ucrainene care zburau deasupra sudului și vestului Rusiei, inclusiv în apropiere de Moscova. Agenția federală rusă de transport aerian a raportat că 32 de zboruri programate să aterizeze pe trei aeroporturi din Moscova duminică și luni au fost deviate din cauza atacurilor cu drone ucrainene.
De la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, conflictul a devenit un teren de testare pentru ceea ce implica un război bazat pe utilizarea dronelor, în special datorită costului de producție mai scăzut al dronelor în comparație cu sistemele de rachetele clasice.
Rusia utilizează drone Shahed de fabricație iraniană din 2022, dar exista şi unele informaţii că își produce propriile versiuni ale acestui tip de UAV. Ucraina, pe lângă faptul că a primit drone mai mici de la aliați pentru a compensa lipsa de trupe, și-a dezvoltat propriile drone cu rază lungă de acțiune care îi permit să efectueze atacuri în adâncimea teritoriului Rusiei.
Reacția internațională și schimbarea pozițiilor fata de derularea conflictului
Luni, cancelarul german Friedrich Merz a declarat că „nu mai există restricții de utilizare pentru armele care au fost livrate Ucrainei - nici din partea britanicilor, nici din partea francezilor, nici din partea noastră și nici din partea americanilor”. Acesta a adăugat: ,,Aceasta înseamnă că Ucraina se poate apăra, de exemplu, prin atacarea pozițiilor militare aflate în Rusia''.
Până acum ceva timp, nu putea ... acum poate”. Rămâne neclar dacă Merz se referea la relaxarea restricțiilor privind armele cu rază lungă de acțiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat declarația lui Merz drept „destul de periculoasă” și „contrară eforturilor noastre de a ajunge la o înțelegere politică”.
Președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în Vietnam, a comentat că ultimele bombardamente rusești „arată măsura în care președintele Putin i-a mințit pe europeni și pe americani”. Macron i-a îndemnat pe aliații Ucrainei, cu sprijinul SUA, să îi stabilească lui Putin un termen limită pentru un acord politic, amenințând cu „represalii puternice... în special în ceea ce privește sancțiunile” în cazul în care termenul limită nu este respectat.
Șeful diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a indicat, de asemenea, intenția blocului comunitar de a impune mai multe sancțiuni Moscovei, calificând atacurile recente ale Rusiei drept „îngrozitoare”.
Președintele Trump, în ciuda bunei sale relații anterioare cu Putin, și-a exprimat nerăbdarea crescândă. „Am avut întotdeauna o relație foarte bună cu Vladimir Putin din Rusia, dar i s-a întâmplat ceva. A devenit absolut nebun!” a scris Trump pe social media, adăugând că Putin „ucide inutil o mulțime de oameni”. De asemenea, el și-a exprimat frustrarea față de Zelenski pentru că „nu face niciun favor țării sale vorbind așa cum o face”.
Pe fondul escaladării ostilităților, Rusia și Ucraina au finalizat duminică a treia și ultima parte a unui schimb major de prizonieri, fiecare parte eliberând peste 1 000 de prizonieri - atât soldați, cât și civili - în cadrul celui mai mare schimb din război. În ciuda acestei evoluții pozitive, intensificarea atacurilor pe cale aeriana sugerează un angajament continuu al Rusiei față de obiectivele sale militare în detrimentul soluțiilor diplomatice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News