Oshkosh pierde definitiv cu JLTV, blindatele care vor echipa și forțele speciale din România, un contract mamut de 10 miliarde de dolari

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul JLTV pe linia de producție a companiei Oshkosh
Vehicul JLTV pe linia de producție a companiei Oshkosh

Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) din SUA a respins un protest al companiei Oshkosh Defense cu privire la atribuirea de către U.S. Army a unui contract de 10 miliarde de dolari către compania AM General pentru continuarea producţiei familiei de vehicule JLTV, informează Defense News.

 

 

Cazul se referă la atribuirea de către U.S. Army către compania AM General a unui contract în valoare de aproximativ 10,8 miliarde USD pentru furnizarea a 20 682 de vehicule din familia JLTV și a 9 833 de remorci.

Inițial, singurul producător al vehiculelor în cauză era compania Oskosh Defense, care, de data aceasta, nu a fost selectat de armata americană pentru a furniza următorul lot de vehicule de care are nevoie. Pierderea unei comenzi atât de mari a generat obiecții din partea Oskosh Defense, care a considerat că această situație a reprezentat o analiză necorespunzătoare a ofertelor depuse, ceea ce a determinat-o să ia măsuri administrative pentru a încerca să modifice decizia.

Edward Goldstein, avocatul GAO, a precizat că Oskosh Defense a susținut că U.S. Army a purtat discuțiile în mod nerezonabil și incorect și că nu ar fi trebuit să ia în considerare compania AM General drept un contractant "responsabil", pentru a executa cu succes contractul. În cele din urmă, Oshkosh a susținut că U.S. Army a atribuit acest contract în mod incorect.

Una dintre obiecțiile companiei Oshkosh față de AM General este că nu are suficiente resurse finaciare ca să înceapă producția până în august 2024. Merită să amintim aici un caz de acum mulți ani, când armata americană a externalizat producția de camioane FMTV către Oshkosh Defense, în ciuda faptului că acestea fuseseră fabricate și furnizate anterior de BAE Systems.

Familia de vehicule JLTV a fost dezvoltată de Oshkosh Defense pentru programul de vehicule multirol de ultimă generație, destinat să înlocuiască vehiculele HMMWV utilizate în prezent de armata americană și de Corpul Pușcașilor Marini ai SUA.

Agile Combat Support lucrează în prezent cu Departamentul Armatei (Department of the Army) – o divizie a Departamentului Apărării al Statelor Unite (United States Department of Defense, prescurtat DoD) – la programul JLTV (2005–2015) care presupune înlocuirea Humvee-urilor, aflate în prezent în dotarea Forţelor Armate ale SUA, cu câteva zeci de mii de vehicule tactice, produse de compania Oshkosh Corporation. La începutul anului 2019, se vehicula informaţia că Armata SUA vrea să achiziţioneze, până în 2030, puţin peste 50.000 de vehicule blindate Oshkosh JLTV.

Dezvoltat de Armat SUA, pe baza experienței şi cunoştinţelor dobândite în timpul misiunilor din Irak și Afganistan, programul JLTV este considerat un upgrade major care poate fi adus forţelor militare americane, în materie de tehnică militară.

Cu alte cuvinte, în misiunile din Irak și Afganistan, militarii americani au reuşit să strângă suficiente informaţii despre cum s-au comportat pe teren, în timpul misiunilor, celebrele vehicule tactice Humvee, cunoscute şi ca HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle).

La începutul lunii decembrie 2020, Oshkosh Defense a anunțat că armata SUA a plasat cea de-a doua cea mai mare comandă de JLTV-uri Oshkosh de până acum, cu o valoare a contractului de 911 milioane de dolari.

România are pe rol un contract pentru achiziția de JLTV în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

CITEȘTE ȘI: Blindate 4x4 pentru Armată. România a demarat oficial un program uriaș privind achiziția de blindate și cunoaștem marii favoriți

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel