Olanda și Germania s-au răzgândit. Olandezii nu vor mai transfera Ucrainei cele 18 Leopard 2A6, pe care le închiriază din Germania

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Tanc de luptă Leopard 2 aflat în dotarea Germaniei. Foto: Ministerul Apărării de la Berlin
Tanc de luptă Leopard 2 aflat în dotarea Germaniei. Foto: Ministerul Apărării de la Berlin

Olanda se răzgândește în privința trimiterii în Ucraina a celor 18 tancuri Leopard-2A6 care urmează să fie închiriate dn Germania.

Aceste tancuri „nu sunt în plan pentru a fi livrate”, a declarat ministrul Kajsa Ollongren (Apărare) în Camera Reprezentanților (cea de-a două cameră a parlamentului Țărilor de Jos).

Guvernul german a ales să nu dea aceste tancuri guvernului de la Kiev, a precizat Ollongren. „A fost o decizie militară”. Chiar dacă Berlinul ar fi permis trimiterea acestor tancuri în Ucraina, „nu am fi mers pe această opțiune” a mai declarat ministrul, potrivit unui articol publicat, pe 9 februarie, de postul național olandez de radio - WNL.

Prim-ministrul Mark Rutte a declarat, în ianuarie, că Olanda se gândește să închirieze tancuri din Germania pentru a le dona ucrainenilor. De asemenea, cabinetul s-a oferit să antreneze soldați ucraineni astfel încât, aceștia să poată întrebuința modelul Leopard-2A6.

Miercuri – 8 februarie, Ollongren a anunțat că Țările de Jos, împreună cu Germania și Danemarca, vor oferi Kievului cel puțin o sută de tancuri mai vechi Leopard-1A5 care, vor fi trimise în Ucraina „cât mai curând posibil”.

 

În lipsa tancurilor, Ucraina se pune în defensivă. Războiul se prelungește 

 

Comentariul autorului: În lipsa tancurilor moderne cu șanse mai mari de supraviețuire în manevrele rapide de pe câmpul de luptă, Ucraina se va concentra, cel mai probabil, pe operațiile defensive, încercând să provoace pierderi cât mai mari forțelor ruse.

Dezavantajul acestei abordări este că Rusia câștigă timp suficient, atât pentru a-și instrui încă o serie de câteva sute de mii rezerviști și recruți, cât și pentru a trece/construi mai multe facilități industriale la/pentru producția de război.

Efectul va fi prelungirea războiul, ceea ce va determina o accentuare a trecerii economiilor, peste tot în lume, la producția de mijloace militare, în detrimentul bunurilor cu care populația era obișnuită până acum.

Scenariul ocupării Ucrainei de către Rusia nu avantajează pe absolut nimeni. Nici măcar Rusia nu va putea profita cu adevărat de acest lucru, deoarece cheltuielile de refacere a economiei ucrainene, la care se adaugă costurile de luptă împotriva insurgenței ucrainene vor adânci dezechilibrul economic deja foarte mare al Rusiei.

Doar pe termen lung ocuparea Ucrainei s-ar putea dovedi profitabilă pentru Rusia, dar există un mare semn de întrebare, deoarece, nici măcar URSS-ul – cea mai puternică și prosperă organizare statală a Rusiei din istorie - nu a reușit să schimbe natura poporului ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel