Okhotnik se naște mai ușor decât Su-57? Rușii spun că testele noilor drone grele de atac Okhotnik S-70 sunt finalizate. Din 2024 - producția și livrarea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Okhotnik
Drona Okhotnik

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 09.08.2023, citând surse apropiate comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice, că testele de stat ale dronei grele de atac de tip Okhotnik (index S-70) vor fi încheiate până la sfârșitul anului 2023.

,,Conform planurilor existente, testele de stat ale dronei grele Okhotnik ar trebui să se încheie înainte de sfârșitul acestui an. De la începutul anului 2024, vor fi lansate producerea în serie și livrările către trupe. Primul contract incheiat deja prevede livrarea câtorva zeci de aparate de zbor de acest tip”, a declarat interlocutorul agenției.

Drona Okhotnik a fost dezvoltată de Biroul de proiectare Sukhoi li va fi produsă la Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk, parte a Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK).

Reprezentanții ruși au anunțat anterior că, pe 14 decembrie 2021, Întreprinderea de aviație din Novosibirsk a lansat primul prototip al unei drone Okhotnik cu duză plată. Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexei Krivoruchko, a declarat la acea vreme că sunt în curs de pregătire primul zbor al dronei și testele ce vor urma după acesta.

CITEȘTE ȘI: Preocupați de utilizarea dronelor, rușii au testat lansarea de pe drona S-70B Okhotnik a rachetelor sol-aer de la avioanele Su-57

 

Primul prototip al dronei S-70 Okhotnik a efectuat primul zbor pe 03 august 2019

 

Comentariul autorului: Din datele existente din surse publice rezultă faptul că primul contract pentru achiziționarea de drone grele de atac de tip Okhotnik a fost încheiat în cursul anului 2022. Achiziția noilor drone se pare că va fi inclusă în noul Program de stat pentru înzestrare pentru perioada 2024-2033.

Primul prototip al dronei S-70 Okhotnik a efectuat primul zbor pe 03 august 2019. Acesta a fost dislocat la Centrul de teste de zbor din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan), unde a întrebuințat pentru prima dată și aramentele din dotare.

La începutul lunii februarie 2021, reprezentanții ruși au anunțat că a fost începută construirea a încă trei prototipuri ale dronei de acest tip, respectiv al doilea, al treilea și al patrulea. Planurile de la acea dată prevedeau participarea acestora la programul de testare al aparatului de zbor fără pilot, în perioada 2022-2023.

Trebuie precizat faptul că dezvoltarea dronei grele Okhotnik a fost pusă cumva în umbră de conflictul din Ucraina, unde nu se știe cu certitudine dacă a fost întrebuințată sau nu. La sfârșitul lunii iunie 2023, au apărut o serie de informații potrivit cărora o dronă Okhotnik ar fi fost folosită pentru lovirea unor instalații militare ale armatei ucrainene din Regiunea Sumy. Însă, acestea au fost primite din surse turcești și nu au fost confirmate oficial de partea rusă.

Se poate aprecia totuși că informațiile privind testarea dronei Okhotnik în condiții de luptă în Ucraina sunt reale, ținând cont de faptul că părțile implicate în conflict au testat o mulțime de armamente și muniții în timpul confruntărilor. 

CITEȘTE ȘI: Avioanele de vânătoare rusești de tip Su-57 și dronele grele de atac S-70 Okhotnik vor fi exploatate împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel