Oficial ucrainean: De frica dronelor maritime ucrainene, rușii și-au dispersat navele în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Prezentarea dronei maritime ucrainene MAGURA V5. Iulie 2023. Imagini dintr-o înregistrare video a CNN.
Prezentarea dronei maritime ucrainene MAGURA V5. Iulie 2023. Imagini dintr-o înregistrare video a CNN.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Gumeniuk, a declarat, pe 08.08.2023, că navele de luptă rusești “sunt în panică”, iar conducerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost nevoită să disperseze grupările navale pentru mai multă siguranță.

Potrivit lui Gumeniuk, Ucraina a reușit “să sperie” Rusia amenințând că va distruge navele FRMN cu ajutorul ambarcațiunilor fără pilot. Grupările navale rusești s-au dispersat în mare, iar navele de luptă operează singure, fără să se mai adune în grupări mai mari.

În opinia sa, însă, pentru distrugerea definitivă a navelor rusești, Forțele Navale ucrainene ar trebui să obțină rachete antinavă cu rază lungă de acțiune de la partenerii occidentali.

,,Există o ușoară panică în Marea Neagră după anumite evenimente. Rușii și-au dispersat într-adevăr grupările navale cât mai mult posibil, în zone pe care le considerau anterior sigure pentru ei și flota lor. Dar acum, siguranța pentru ei înseamnă efectuarea de manevre permanente”, a menționat Natalia Gumenyuk.

Cu toate acestea, în pofida tonului victorios, Gumenyuk a atras atenția că pericolul unui atac cu rachete este unul foarte mare, cu toate că platformele purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost retrase în bazele de dislocare permanentă. Potrivit declarațiilor sale, navele rusești pot să lanseze rachete și din golfurile în care sunt dislocate, fapt care s-a mai întâmplat și altă dată. De asemenea, zece nave de luptă ale FRMN se află în acvatoriul Mării Negre și încă una a intrat în Marea Azov.

,,După un atac masiv cu rachete, navele trebuie să revină în porturi pentru refacerea stocului de muniții. Amintiți-vă însă că inamicul are o practică de a folosi lansatoarele de rachete direct din golfurile în care sunt dislocate”, a concluzionat Gumenyuk.

Comentariul autorului: De la declanșarea invaziei militare în Ucraina, FRMN a primit o serie de lovituri din partea adversarului, care au clătinat serios încrederea militarilor. Cea mai cunoscută dintre acestea este, în mod evident, scufundarea în primele luni de conflict a crucișătorului Moscova, nava amiral a FRMN.

Cu toate acestea, se poate spune că puterea de lovire a FRMN este intactă. Aceasta este reprezentată în primul rând de submarinele și navele de suprafață dotate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot lovi ținte terestre până la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. La acestea trebuie adăugate complexele de rachete de coastă, care s-au dovedit foarte eficiente, inclusiv în lovirea unor obiective de pe teritoriul ucrainean.

Astfel, se poate aprecia că Rusia rămâne forța principală din Marea Neagră, mai ales în condițiile absenței din regiune a navelor străine, îndeosebi americane, blocate de închiderea strâmtorilor Bosfor și Dardanele de către Turcia.

Desigur că FRMN poate fi destabilizată și poate fi pusă în încurcătură în urma atacurilor cu drone maritime ucrainene, dar, cu toate acestea, ambarcațiunile fără pilot nu au avut până acum succese notabile, cu excepția navei de desant Olenegorsky Gornyak, avariată recent în apropiere de Novorossiysk. Ca o paranteză, nava nici măcar nu aparține FRMN, făcând parte din compunerea Flotei de Nord. Aceasta se numără printre cele șase nave de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică aduse în sprijinul FRMN înainte de declanșarea ostilităților.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel