„Sistem obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, se precizează în descrierea achiziției publicate de Romtehnica pe platforma SICAP.
Contractul pe care Ministerului Apărării Naționale intenţionează să-l atribuie pentru obuzierele autopropulsate se întinde pe o perioadă de cinci ani și este finanțat din bugetul Armatei. Ofertele vor fi acceptate pe baza componentelor tehnice și de preț începând cu data de 11 septembrie. Doar companiile care au ajuns în etapa de precalificare au acces la caietul de sarcini.
Achiziția face parte din programul de achiziție a sistemelor de artilerie autopropulsată de 155 mm al Armatei Române, anunțat recent.
La finalul lunii aprilie Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament o solicitare de aprobare pentru inițierea mai multor programe de înzestrare, printre care și programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm.
Publicaţia noastră a relatat recent că gigantul coreean Hanwha Defense dorește un parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România. Astfel, în cazul în care România va alege să intre în „clubul K9” și să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Thunder, Hanwha deschide ușa unei cooperări mult mai ample, nu a unei simple achiziții.
Coreenii de la Hanwha Defense ne deschid ușa „clubului K9” și spun că vor o cooperare pe termen lung cu România
În această lună DefenseRomania a fost partener media al „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România.
În cadrul evenimentului publicația noastră a purtat discuții și cu reprezentanții industriei de apărare din Coreea de Sud, inclusiv cu Hanwha, companie care vrea să intre pe piața din România cu obuzierele autopropulsate K9 Thunder și mașina de luptă a infanteriei (MLI) Redback.
Într-un dialog pe care DefenseRomania l-a purtat cu Peter Bae, Vice President Hanwha Aerospace Europe, ne-a interesat care sunt obiectivele Hanwha în România și de ce ar alege țara noastră K9 în programul obuzierelor autopropulsate de 155 de mm pe care România îl va demara în aceste zile.
Reprezentantul gigantului coreean precizează că pe lângă cooperare industrială, coproducția unor componente și co-mentenanță, România va avea acces în „clubul K9” din care mai fac parte alte 5 state NATO. Hanwha subliniază că nu dorește doar să vândă României, ci să devină un partener al industriei de apărare din țara noastră.
„Suntem noi pe piața din România dar facem tot ce se poate pentru a identifica parteneri pentru a lucra împreună și a ne atinge obiectivele în România. Mă refer la co-asamblare și coproducție, dar și co-mentenanță. Putem îndeplini solicitările Guvernului român pentru aceste activități. Totodată putem aduce un grad de sustenabilitate programelor noastre în România'', a spus Peter Bae.
,,Am livrat obuziere K9 Thunder către nouă state. Din cele nouă state cinci sunt membre NATO! Așadar, K9 e un produs global, cel mai bun din lume. Dacă România va decide să intre în acest club K9 cred că veți realiza multe lucruri. Ca de exemplu veți avea acces la informații privind operarea din partea altor state membre NATO care deja operează K9 și de asemenea veți putea face parte dintr-un fel de lanț de aprovizionare și o cooperare între state în ceea ce privește mentenanța”, ne-a precizat oficialul Hanwha.
„Dorim să fim parte din industria de apărare a României. Nu doar să vindem produsele, dar urmărim un parteneriat pe termen lung sustenabil”, a conchis acesta.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News