O gură de...gaz pentru România: Interconectorul Grecia-Bulgaria. Nicolae Ciucă: Avem asigurată conectarea. Este important și pentru BRUA

Premierii Bulgariei și Greciei, la recepția lucrărilor
Premierii Bulgariei și Greciei, la recepția lucrărilor

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria ar însemna permite României să își diversifice sursele din care se aprovizionează cu gaze.

Astfel, gazele azere vor ajunge, în sfârșit și în țara noastră.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este de o importanţă strategică pentru România, creează o rută nord-sud pentru Balcani care va facilita achiziţia şi din alte surse a gazelor, inclusiv pentru ţările învecinate, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, citat de Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va participa, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia, menţionând că, prin acest sistem, România va avea asigurate "conectarea" şi "coerenţa" aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.

Potrivit prim-ministrului, interconectorul Bulgaria - Grecia va da relevanţă sistemului propriu de gaze, BRUA, la care a lucrat Transgaz.

Interconectorul Grecia-Bulgaria leagă reţelele pentru transportul gazelor naturale ale celor două ţări vecine, furnizând prin urmare acces la Coridorul Sudic de Gaze şi o gamă de noi surse de gaze.

Acesta va transporta gaze din Azerbaidjan via gazoductul Trans Adriatic Pipeline şi din alte surse, prin planificatul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, în nordul Greciei.

***

Gazoductul are o lungime de 182 km, din care 151 km în Bulgaria şi 31 km în Grecia, cu o capacitate proiectată să ajungă până la trei miliarde metri cubi de gaze naturale, care ar putea fi majorată la cinci miliarde metri cubi de gaze naturale dacă va exista cerere pe piaţă.

Interconectorul se întinde din Komotini (nordul Greciei) via Kurdjali, Haskovo şi Dimitrovgrad spre Stara Zagora (sud-estul Bulgariei). Potrivit BTA, un Memorandum de înţelegere privind proiectul a fost semnat în 2009 şi o societate mixtă, ICGB, a fost înfiinţată în 2011. Planul iniţial prevedea finalizarea lucrărilor în decembrie 2014.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel