O armată europeană comună este un pas esențial, insistă ministrul italian al apărării

Mașină de luptă a infanteriei, Armata Germană  / SHAPE NATO
Mașină de luptă a infanteriei, Armata Germană / SHAPE NATO

Uniunea Europeană ar trebui să formeze propria sa armată combinată care ar putea juca un rol în menținerea păcii și prevenirea conflictelor, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani.

Cooperarea europeană în domeniul apărării a fost din ce în ce mai mult pe agenda politică de la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

Într-un interviu pentru ziarul italian La Stampa, Tajani readuce în discuție subiectul, spunând că o cooperare europeană mai strânsă în apărare este o prioritate a partidului Forza Italia pe care îl conduce.

 

O mai mare autonomie a Uniunii Europene

 

„Dacă vrem să fim pacificatori în lume, avem nevoie de o armată europeană. Și aceasta este o condiție fundamentală pentru ca noi să avem o politică externă europeană eficientă”, a spus el într-un interviu publicat astăzi. „Într-o lume cu jucători puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia – cu crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific – cetățenii italieni, germani, francezi sau sloveni pot fi protejați doar de ceva care există deja, mai presus de toate Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Ideea unei cooperarări europene în domeniul apărării nu pare să aibă prea mult succes, efortul principal al liderilor europeni se concentrează în prezent pe extinderea NATO, Finlanda, membru UE, aderând la Alianță anul trecut, iar Suedia fiind, de asemenea, pe cale să devină membră.

Tajani a mai spus că UE, formată din 27 de state membre, ar trebui să-și raționalizeze conducerea și să aibă o singură președinție, în locul structurii actuale a președintelui Consiliului European și a președintelui Comisiei Europene. Ministrul de externe a devenit liderul Forza Italia după moartea lui Silvio Berlusconi anul trecut. Alegerile pentru Parlamentul European din iunie vor fi prima măsură a popularității partidului după pierderea fostului său lider carismatic și controversat.

 

O idee nou-veche

 

Deși ideea unei armate europene comune a apărut în anii 1950, de la invazia rusă a Ucrainei, liderii UE au menționat-o din ce în ce mai tare. 

La sfârșitul lunii martie 2022, statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui document-cadru numit Busola Strategică pentru Securitate și Apărare.

Apoi s-a convenit, în principiu, să se înființeze Capacitatea europeană de desfășurare rapidă (EU Rapid Deployment Capacity), un grup de 5.000 de soldați care ar fi format din forțe terestre, navale și aeriene care să acționeze rapid. Ideea a fost să se înființeze acest grup până la sfârșitul anului 2025, dar la acest moment nu există indicii că forța va fi operaționalizată până atunci.

Recent, fostul ministru polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a criticat ferm această idee, susținând că avem deja alianța NATO în acest scop.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel