O alianță împotriva firii. Raețchi: 'Armata turcă se uită cu spaimă la Rusia'. Cum ar putea România profita de 'problema Incirlik'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Din momentul în care Turcia a decis să achiziționeze sisteme S-400 din Federația Rusă, fapt ce a dus implicit la excluderea turcilor din programul F-35, au început speculații cu privire la Baza de la Incirlik. Pe măsură ce relația dintre SUA și Turcia devenea tot mai tensionată, adoptându-se sancțiuni împotriva Ankarei, aceste speculații au fost implicit alimentate. 

Amplasata strategic în sud-estul Turciei, baza aeriană İncirlik a fost un element operațional cheie pentru misiunile şi operațiunile Forțelor Aeriene SUA din regiune, cel mai recent în campania împotriva Statului Islamic din Siria și Irak. Forțele Aeriene ale Statelor Unite au în prezent aproximativ 5.000 de militari la baza aeriană Incirlik din Turcia. După ce Statele Unite şi-au retras în 1963 toate rachetele nucleare – ca urmare a Crizei Rachetelor din Cuba – Baza Aeriană de la Incirlik serveşte acum ca un bastion important al proiectării forţei americane în Orientul Mijlociu, fiind sediul central al US 39th Air Base Wing şi găzduieşte peste 50 de bombe nucleare gravitaționale B61.

Au existat astfel speculații cu privire la mutarea efectivelor americane și a focoaselor nucleare tocmai în Grecia, stat cu care Turcia își dispută ape teritoriale în Mediterana de Est. 

CITEȘTE ȘI: Expert american: Efectivele militare ale SUA din baza aeriană Incirlik ar trebui mutate în Grecia

 

Putin și Erdogan, o alianță împotriva firii. „Militarii turci se uită cu spaimă la Rusia”

 

Însă Incirlik trebuie privit întâi din perspectiva unei alianțe împotriva firii, o alianță personală între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Liberalul Ovidiu Raețchi, fost deputat și vicepreședinte al Comisiei de apărare în arhitectura vechiului Parlament, autorul volumului „Tzahal. O istorie a armatei israeliene” și unul dintre cei mai documentați și avizați experți pe zona Orientului Mijlociu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News, a abordat această alianță de facto.

„Autoritarismele se sprijină cumva reciproc. Nu se pot dezechilibra. Orice autoritarism e o explicație și un sprijin pentru alt autoritarism. Dacă ne uităm în istorie, valurile de totalitarism, fascism, comunism, nazism, au venit în bloc. Când regimurile totalitariste cad, urmează valuri democratice. Aceasta este teoria foarte cunoscută a politologului Samuel Huntington pe tema creșterilor și descreșterilor unui anumit tip de regim politic.

Putin, Erdogan, Orban în Ungaria, toți sunt epifenomene ale aceluiași val autoritarist prin care trece lumea. Astfel de lideri nu își vor distruge reciproc interesele, chiar dacă la nivelul birocrațiilor, diplomațiilor și armatelor logica veche continuă să existe.

Militarii ruși se uită cu interes către zonele de influență ale Turciei, de unde s-au 'hrănit' în ultimii 300 de ani din abundență. Militarii turci se uită cu spaimă la Rusia care a cam învins Turcia în mai toate războaiele din ultimele secole. Pentru Turcia, Federația Rusă e o amenințare vitală. Pe termen lung se va ieși din logica asta iar tensiunile vor exploda în măsura în care Turcia își permite să facă asta, fiind mai vulnerabiă decât Rusia. Pe termen scurt avem însă o înțelegere personală care va rezista”, a explicat Ovidiu Raețchi.

În opinia expertului, Baza Incirlik și o eventuală mutare a trupelor de către SUA nu este un subiect. Și asta pentru că indiferent de alianța cu Vladimir Putin, președintele turc e conștient de faptul că baza e o „piesă de rezistență” împotriva Federației Ruse. Și chiar dacă va încerca să îi minimizeze importanța în fața Vestului, Erdogan are nevoie de această bază. 

 

România ar putea profita de această problemă

 

În acest sens, Ovidiu Raețchi e de părere că România, datorită poziției geostrategice pe care o ocupă, și-ar putea mări considerabil importanța și să devină o alternativă importantă, cu toate că dispozitivele americane vor rămâne în continuare la Incirlik.

„Chiar și Erdogan, care din motive geopolitice e cel mai pro-rus președinte turc pe care ni-l putem imagina, va practica un balans geopolitic între Rusia și Occident. Pentru a practica acest balans are nevoie de Incirlik. E o piesă de rezistență a argumentelor anti-ruse pe care le are. Cu toate că nu simpatizează cultural Occidentul, Turcia în ansamblul ei se teme în primul rând de Rusia. Imperiul Otoman a fost distrus înainte de toate de Imperiul Țarist. Înainte ca Occidentul să îi dea lovitura de grație în Primul Război Mondial, pierderile mari ale Imperiului Otoman au venit înainte cu două secole dinspre Imperiul Țarist.

Iar spre deosebire de Occident, Federația Rusă are o orientare imperialistă și militaristă. Moscova va folosi mereu orice pretext pentru pentru a mai câștiga puțin teritoriu. Așa trăiește Rusia dintotdeauna iar Erdogan știe acest lucru. Pentru turci Incirlik reprezintă un avantaj vital la care nu vor renunța, chiar dacă Erdogan îi va minimaliza importanța în discuțiile cu Vestul.

Occidentul la rândul său nu are ce să facă, trebuie să accepte jocul lui Erdogan. Aici poate interveni România în peisaj prin infrastructura din țara noastră și Constanța care reprezintă o alternativă rezonabilă față de potențialul Bazei Incirlik în Orientul Mijlociu și poate fi un câștig în regiunea Mării Negre în ceea ce privește relația cu Rusia”, a conchis Ovidiu Raețchi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel