Nicolae Ciucă: ”Patriot, ultima generație de sistem de apărare aeriană” împotriva rachetelor balistice și de croazieră

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot, produs de americani
Sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot, produs de americani

În cadrul unui interviu acordat pentru „Ora Armatei”, ministrul Apărării a vorbit despre importanța sistemelor Patriot.

Nicolae Ciucă spune, în contextul în care au apărut critici cu privire la Patriot, critici care afirmă că sistemul nu ar fi cel mai bun produs, că Patriot este „ultima generație de sistem de apărare aeriană”. Sistemul permite combaterea atât a aeronavelor cât și a rachetelor balistice și de croazieră.

„În anul 2015, președintele României a avut inspirația și a luat prima decizie care a produs efecte pe termen mediu și lung. Efecte cu consecințe strategice pentru ceea ce înseamnă dotarea armatei și relevanța țării noastre ca pilon de stabilitate în regiune și, de asemenea, pilon de încredere în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Tot ceea ce a însemnat acordul politic transpartinic la vremea respectivă a demonstrat că putem să gândim și să acționăm într-o linie de răbdare strategică, asfel încât să putem avea elemente de dotare tehnică pentru a crea capabilități militare care să dureze în timp. În acelaşi timp, aş dori să punctez faptul că la vremea respectivă, când aveam astfel de dialoguri cu presa de specialitate, făceam  menţiunea că, pentru a realiza o capabilitate militară, este nevoie de timp”, a precizat ministrul Apărării.

 

Patriot, ultima generație de sistem de apărare aeriană

 

Spuneam că în minimum trei ani de zile se poate realiza un astfel de demers. Iată-ne astăzi, peste trei ani de zile, începem să facem recepţia acestor echipamente de ultimă generaţie. Menţionam de asemenea, la vremea respectivă, că ele nu se găsesc pe raft, ele presupun un ecart de timp pentru producţie, un ecart de timp pentru pregătirea şi instruirea personalului şi, de asemenea, presupun un ecart de timp pentru crearea infrastructurii de păstrare, depozitare şi mentenanţă.

Ca atare, numai dacă ne referim la această triadă a nevoilor de timp ne ducem într-o minimă limită a termenului mediu pentru a realiza o capabilitate militară. Venind în prezent, 2020 înseamnă intrarea în dotarea Armatei României a primelor elemente de sisteme de apărare Patriot şi, pentru că am văzut foarte multe ştiri în care se discută într-o manieră nu tocmai potrivită pentru a înţelege nivelul de tehnologie pe care l-am achiziţionat – adică ele sunt combătute ca nefiind cel mai bun produs – îmi asum întreaga răspundere să spun că este ultima generaţie de sistem de apărare aeriană, cu componente care permit combaterea atât a rachetelor balistice şi de croazieră, cât şi a aeronavelor”, a conchis ministrul Nicolae Ciucă.

România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Sistemul Patriot a fost testat și perfecţionat în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţional, 17 țări din întreaga lume deținând mai mult de 220 de astfel de sisteme.

CITEȘTE ȘI: Simulatorul RT-3 a ajuns în România. Militarii noștri încep pregătirea pentru Patriot

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel