NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militariii americani și cei români participă la exerciții militare pe teritoriul României
Militariii americani și cei români participă la exerciții militare pe teritoriul României

Problema de personal în rândul statelor NATO este una profundă și a fost alimentată chiar de poziția de lider necontestat, pe care SUA o deține în ultimele decenii.

Declarațiile experților și oficialilor occidentali spun totul. ”Suntem victimele propriului nostru succes. Sentimentul de amenințare existențială nu este la fel de puternic ca înainte, ceea ce este un lucru bun, dar duce la unele provocări atunci când vine vorba de recrutare”, explică un cercetător de la Center for a New American Security, un think tank din Washington.

„NATO a uitat practic de armata sa”, remarcă și un diplomat al unui stat NATO, vorbind sub rezerva anonimatului despre planificarea militară. „Este absolut insuficient pentru o criză mare”, mai adaugă acesta.

Într-adevăr, lipsa unei amenințări existențiale la securitatea națională este la originea cifrelor proaste în privința recrutării în Occident.

Efectivele NATO sunt subdimensionate pentru un conflict major, iar asta arată încă o dată cât de șubredă e propaganda rusă, care marșează pe narativul că Occidentul caută un conflict cu Federația Rusă.

 

NATO trebuie să regândească întregul mod în care ”face rost” de trupe

Foto: NATO

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm că avem suficientă forță militară pentru a executa planurile pe care le-am convenit”, declara locotenentul amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, relatează Foreignpolicy, care face și o analiză a situației de la nivelul NATO. Concluzia publicației vine încă din titlu - NATO nu are suficiente trupe - și nu este de natură să ne liniștească.

În 2023, Armata SUA a fost cu peste 41.000 de oameni sub ținta de recrutare. Efectivele armatei SUA sunt la cel mai redus număr din ultimii 80 de ani.

Armata britanică nu a îndeplinit obiectivele sale în fiecare an din 2010.

Bundeswehr-ul Germaniei s-a micșorat cu 1.500 de militari anul trecut, în ciuda unei eforturi masive de recrutare.

Mai multe țări, cum ar fi Estonia, Finlanda, Lituania și Norvegia, au serviciul militar obligatoriu de ceva timp. Letonia reia și ia serviciul militar obligatoriu.

Iar Suedia – care și-a înrolat cândva jumătate din populație – a revenit la vechiul model de mobilizare și își propune să dubleze numărul de recruți până în 2030.

Polonia încearcă să reziste gravității economice prin crearea unei armate active de 250.000 de soldați și adăugarea a 50.000 de apărători teritoriali — o forţă de rezervă asemănătoare cu modelul de mobilizare al Ucrainei. 

Rusia nu are astfel de probleme – deocamdată. Kremlinul intenționează să mobilizeze încă 300.000 de militari până la începutul lunii iunie, iar Ministerul britanic al Apărării consideră că Rusia aduce 30.000 de noi recruți în fiecare lună, aproape în întregime prin recrutare forțată.

 

”Roboții”, viitorul războaielor?

Foto: Telegram/Mikhailo Fedorov

Procesul de mobilizare voluntară sau obligatorie (în funcție de politica fiecărui stat) trebuie să continue. Totuși, războiul din Ucraina arată că echipamentele de tip dronă vor domina peisajul viitoarelor războaie.

Rușii și ucrainenii folosesc zeci, sute de drone aeriene în fiecare zi; dronele navale sunt tot mai eficiente, iar oficialii de la Kiev anunță că anul acesta vom asista la schimbări și în domeniul dronelor terestre.

Robotizarea echipamentelor (eventual intergrarea cu tehnologii ”smart” de tip inteligenței artificială) va fi un pas firesc pentru tehnica de luptă.

Un exemplu în acest sens este cel al turelelor robotizate „ShaBlya”, dezvoltat de ucraineni, un echipament care poate fi poziționat în cele mai fierbinți zone ale frontului, așa cum explica ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov.

Fedorov a remarcat că armata folosește în mod activ „ShaBlya” . Turela robotizată luptă deja ca parte a mai multor structuri de luptă ale armatei ucrainene. Rușii numesc modulul ShaBlya „coasa morții”, susține oficialul ucrainen. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel