NATO a trecut la punerea în practică a planului de apărare 'Eagle Defender' pentru Polonia şi ţările baltice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO a trecut la punerea în practică a planului de apărare pentru Polonia şi ţările baltice, după ce Turcia a renunţat la obiecţiile sale, au anunţat joi oficialităţi lituaniene, poloneze şi franceze, potrivit Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat marţi noul plan de apărare pentru Polonia şi statele baltice, după ce s-a ajuns la un compromis cu Turcia, care anterior s-a opus

Ministerul de Externe turc a refuzat joi să facă vreun comentariu legat de acest subiect.

Planul pentru Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, ale cărui detalii sunt secrete, a fost elaborat la cererea celor patru ţări după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în 2014. Documentul a fost aprobat la summitul NATO de la Londra, din decembrie anul trecut. Totuşi, Ankara nu le-a permis liderilor NATO să pună în aplicare acest plan dacă ei nu recunosc miliţiile kurde YPG din nordul Siriei drept organizaţie teroristă.

''Turcii au renunţat la obiecţii'', a spus un reprezentant al Ministerului Forţelor Armate francez, precizează Agerpres.

Deşi nu este clar dacă Turcia a obţinut vreo concesie pentru a-şi da acceptul, un diplomat NATO a explicat că luna trecută Ankara a cedat presiunilor din partea celorlalte 29 de ţări membre ale Alianţei.

Planul de apărare pentru Polonia şi ţările baltice, cunoscut drept 'Eagle Defender', nu are nicio legătură directă cu strategia Turciei în Siria.

Ankara a solicitat de câteva luni partenerilor săi din NATO să îi ofere mai mult sprijin în lupta sa împotriva miliţiilor kurde din Siria pentru a permite intrarea în vigoare a acestui plan, care este, de fapt, o actualizare a versiunii din 2010 cu privire la care s-a ajuns la un acord în luna decembrie.

Conţinutul planului este secret, însă oficialii lituanieni au declarat în mod repetat că ceea ce încearcă să obţină sunt consolidarea apărării aeriene şi o desfăşurare mai rapidă a forţele NATO în caz de criză. Toate aceste pe fondul tensiunilor cu Rusia, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova.

''Punerea în practică a deciziei politice la care s-a ajuns la Londra este un succes pentru întreaga NATO'', a declarat ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis.

Şeful Biroului de securitate naţională al Poloniei, Pawel Soloch, a confirmat acordul.

Turcia a început o ofensivă în nordul Siriei după ce SUA şi-au retras 1.000 de militari din zonă în luna octombrie. Aliaţii din NATO ai Turciei au susţinut că incursiunea acesteia subminează campania internaţională contra grupării jihadiste Stat Islamic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel