Monarhiile din Golf se tem că un conflict regional le-ar perturba serios proiectele de dezvoltare

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Arabia Saudită, Marea Roșie / pexels, Lara Jameson
Arabia Saudită, Marea Roșie / pexels, Lara Jameson

Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite sunt angajate în proiecte ambițioase care vizează diversificarea și modernizarea veniturilor lor. Izbucnirea unui conflict regional ar perturba serios aceste proiecte.

Ziarul francez Le Figaro a relatat că tensiunile din regiune au determinat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să intensifice contactele cu țările din regiune, pentru a preveni un conflict regional.

Chiar înainte de presupusul răspuns israelian de joi noaptea, liderii monarhiilor petroliere arabe și-au intensificat contactele diplomatice de când Iranul a lansat atacul său fără precedent asupra Israelului.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, a purtat discuții cu emirul Qatarului și cu regii Iordaniei și Bahrainului a doua zi după răspunsul iranian, pe 14 aprilie. Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, a purtat la rândul său discuții cu premierul irakian Muhammad Shiaa Al-Sudani.

Este clar că aceste discuții urmăresc reducerea tensiunilor din regiune, precum și distanțarea acestora de o posibilă intrare în conflict. Un conflict în Orientul Mijlociu le-ar amenința interesele economice și stabilitatea internă.

 

Afacerile pe primul loc

 

Jean-Paul Ghoneim, cercetător asociat la Institutul Internațional de Studii Strategice, a spus că țările din regiune se tem cel mai mult de instabilitatea rezultată dintr-un conflict în care sunt implicate sau are loc pe teritoriile lor.

Factorul demografic joacă un rol important. Unele țări depind foarte mult de forța de muncă străină, iar în unele cazuri, proporția populației indigene nu depășește 10%.

Acesta este un factor de vulnerabilitate. Chiar dacă acest factor este limitat, deoarece lucrătorii din Bangladesh sau Pakistan nu au neapărat mijloacele de a fugi, migrația forței de muncă va împiedica inevitabil afacerile.

Andreas Krieg, specialist în Orientul Mijlociu la King's College din Londra, subliniază că conflictele sunt mai presus de toate dăunătoare pentru afaceri, iar evitarea lor este acum o prioritate absolută. Jean-Paul Ghoneim adaugă: "Perturbarea devastatoare a exporturilor lor este principala teamă".

Țările din Golf care depind de veniturile lor din energie, de fapt, depind de căile maritime pentru a-și exporta producția de petrol și gaze. Blocarea strâmtorii Hormuz, care este controlată de Teheran și prin care trece 30% din cererea globală de aur negru și o treime din gazul natural, sau blocarea Bab al-Mandab în Marea Roșie, ar fi catastrofale. Cel mai mic blocaj va duce la creșterea prețului petrolului și va încuraja țările consumatoare să se liberalizeze mai repede, lucru pe care regatele petroliere nu și-l doresc.

Specialistul adaugă că tensiunile maritime sunt susceptibile să crească și mai mult, într-un moment în care activitatea ostilă a rebelilor Houthi împotriva navelor considerate apropiate de Israel are repercusiuni asupra fluxului comerțului din această parte a lumii care trece prin Canalul Suez.

Qatar are, de asemenea, o strategie "Viziunea națională 2030", care se bazează pe o creștere anuală de 4% fără hidrocarburi până la sfârșitul deceniului. Aceasta va include reforme pe piața muncii pentru a dezvolta capitalul uman (mai mult de 46% din populația activă va fi specializată până în 2030) și atragerea de talente și investiții străine, întrucât economia Qatarului depinde și de turism, cu scopul de a aduce șase milioane de turiști până la sfârșitul deceniului.

Cotidianul frangez Le Figaro consideră că orice deteriorare a situației va duce inevitabil la stoparea acestor proiecte majore și la slăbirea încrederii investitorilor internaționali. Vineri dimineață, după anunțul unui răspuns israelian, a cărui formă rămâne incertă, marile piețe bursiere asiatice s-au deschis pe roșu. În alte părți, în Europa și Statele Unite, tendința a fost și ea descendentă.

Cu toate acestea, deocamdată, piețele își temperează reacția și nu sunt prea preocupate de situație. Prețul țițeiului Brent a crescut cu 3% vineri dimineață, dar s-a stabilizat rapid după declarațiile oficialilor iranieni în presa de stat care au minimalizat importanța atacurilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel