Momentul rachetelor ATACMS în Ucraina se apropie: Următorul pachet de ajutor militar al SUA ar putea include rachete cu rază de acțiune extinsă

Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS

Statele Unite vor include probabil rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în viitorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Publicația ABC News notează că administrația președintelui american Joe Biden este probabil să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

Unul dintre oficialii citați a remarcat că momentul livrării de ATACMS se „apropie”. Cu toate acestea, oficialul a adăugat că planurile privind conținutul ajutorului militar s-ar putea schimba înainte de un anunț oficial.

Un alt oficial a spus că decizia de a furniza rachetele este „pe masă” și ATACMS va fi probabil inclusă într-un viitor pachet de asistență de securitate.

El a adăugat că decizia finală nu a fost încă luată. Potrivit acestuia, pot trece luni până când Ucraina să primească efectiv rachetele mult dorite de oficialii de la Kiev.

Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri

Reamintim că administrația președintelui american Joe Biden a refuzat până acum să transfere rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, în ciuda solicitărilor de la Kiev și a presiunilor unor membri ai Congresului SUA.

Totuși, încă de acum câteva săptămâni, New York Times dezvăluia că există o dezbatere „calmă” în administrația președintelui american Joe Biden cu privire la  trimiterea în Ucraina a sistemelor de rachete tactice cu rază lungă ATACMS.

În același timp, în timpul summitului NATO de la Vilnius, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în timpul  negocierilor cu liderul american Joe Biden,  a ridicat problema furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

Mai mult, Ucraina a declarat în mod repetat că oferă garanţii că rachetele Taurus şi ATACMS vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor şi nu pentru a ataca teritoriul Rusiei.

Citește și: Statele Unite încă ezită să ofere Ucrainei rachete ATACMS: Ce temeri sunt la nivelul Pentagonului şi în ce condiţii ar putea avea loc un transfer?

 

ATACMS îi cam sperie pe ruși

Rusia se teme de ATACMS și admite că rachetele americane cu raza de 300 km pot pune în pericol singurul mare obiectiv strategic bifat în 16 luni de război împotriva Ucrainei: culoarul terestru ce leagă Crimeea de Donbas.

„ATACMS sunt rachete tactice sol-sol moderne ce pot fi lansate de pe M270 și HIMARS. Rachetele au o viteză destul de mare - 1500 de metri pe secundă și zboară pe diferite traiectorii. Acest lucru complică serios contracararea lor”, a declarat Aitech Bizhev, general-locotenent, fost comandant-șef adjunct al Forțelor Aeriene pentru Sistemul Comun de Apărare Aeriană a statelor membre CSI.

La rândul său, publicația ucraineană Defense Express explică faptul că muniția cu dispersie este o soluție ideală pentru a lovi ținte precum o bază aeriană sau un heliport avansat. În acest caz, dacă racheta ajunge la țintă și se „deschide”, aceste muniții cu dispersie sunt împrăștiate pe întreaga zonă vizată.

„Cu câteva ATACMS, este posibil să acoperi o bază aeriană destul de mare și poți să fi sigur că avariezi mare parte din avioanele și elicopterele de acolo, pentru a le scoate din funcțiune. Un ATACMS cu un focos puternic exploziv este în mod obiectiv incapabil să asta. Pentru a îndeplini această sarcină, ar fi necesar să trimiți mai mult de 10 astfel de rachete”, este de părere Katkov.

Potrivit acestuia, dacă SUA va oferi ATACMS cu muniție cu fragmentație, numărul acestora va fi destul de limitat. „Nu vom vorbi despre sute” de rachete, opinează Katkov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel