Modernizarea armatei poloneze. Expert: Varşovia ar putea lua în calcul cumpărarea unor tancuri M1 Abrams

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia ar trebui să ia în considerare posibilitatea achiziționării de tancuri M1 Abrams, produse de compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS). Printre altele, Varşovia va trebui să stabilească în ce măsură aceste tancuri vor duce la o îmbunătățire a capacităților de luptă ale armatei, având în vedere amenințările actuale de securitate, precizează expertul polonez Mateusz Zilonka.

Până în prezent, nici decidenţii politici şi nici Ministerul polonez al Apărării nu au avut în vedere, în mod oficial, această posibilitate, de a achiziţiona tancuri americane M1 Abrams pentru armată. Cu toate acestea, pe fondul parteneriatului strategic SUA-Polonia, care este tot mai puternic, și a numeroaselor achiziții de tehnică militară americană (recentele avioane F-35), Varşovia ar putea să schimbe această situație şi să se gândească dacă legendarul tanc american Abrams ar fi alegerea potrivită pentru armata poloneză, susţine în analiza sa pentru site-ul Defense 24, expertul Mateusz Zilonka.

Citeşte şi: Franța a invitat Polonia să participe la proiectul viitorului tanc european

Analistul a ţinut să menţionez şi faptul că, pentru elita politică poloneză, Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru Polonia. Astfel, începând cu anul viitor, Polonia va începe un program de înzestrare şi modernizare a armatei, ce se întinde pe o perioadă de 15 ani. În 10 octombrie 2019, ministrul polonez al Apărării a aprobat unul dintre cele mai importante documente pentru apărarea și securitatea Poloniei - Planul de Modernizare Tehnică pentru perioada cuprinsă între 2021 și 2035, având în vedere şi anul 2020. În cadrul Planului de Modernizare Tehnică a Forțelor Poloneze, unul dintre obiective presupune achiziția unui tanc de luptă principal de nouă generație pentru armata poloneză, ca parte a programului de înzestrare „Wilk” (Wolf).

Citeşte şi: Polonia intenționează să cumpere mai multe tancuri moderne decât au Germania și Franța

În cadrul acestei inițiative, ministerul polonez al Apărării este dispus să procure un tanc principal de luptă de generație nouă, care să înlocuiască tancurile T-72M1 și PT-91 Twardy operate acum de armata poloneză. Formal, eforturile pentru realizarea programului Wilk au început încă din 2017. Programul Wilk este una dintre prioritățile definite prin Planul de Modernizare Tehnică al armatei poloneze, demarat de ministrul polonez al Apărării.

Polonia are deja tacuri Leopard 2 A4 pe care le-a băgat într-un proces de modernizare la standardul Leopard 2PL. Cu toate acestea, expertul polonez Mateusz Zilonka a sugerat că trebuie să fie luate în considerare și tancurile M1 Abrams.

În favoarea acestei sugestii, el citează o declarație a Dr. Daniel Gouré, membru al Institutului Lexington, potrivit căreia Washingtonul ar putea autoriza vânzarea de tancuri Abrams către Poloniei pentru a îmbunătăți capacitățile defensive ale acesteia.

Citeşte şi: Polonia ar putea cumpăra 800 de tancuri K2 Black Panther

Mateusz Zilonka precizează că, dacă Polonia ajunge să achiziționeze tancuri americane M1 Abrams, va trebui să ajungă la un acord cu SUA pentru a le ’’poloniza”. Cu alte cuvinte, Varşovia ar trebui să negocieze cu Washingtonul crearea unei versiuni optimizate a tancului Abrams, pentru a răspunde cerinţelor armatei poloneze. Expertul polonez nu face nicio precizare cu privire la cât ar putea costa o versiune poloneză a tancului american M1 Abrams. Cu toate acestea, consideră că ar fi inutil să se achiziţioneze versiunea americană a tancului Abrams, întrucât nu este potrivit pentru a fi utilizat în Polonia.

Ca exemplu, el a menționat vânzarea a M1A2T, o versiune a tancului Abrams, către Taiwan. 108 dintre aceste tancuri pentru armata taiwaneză au costat 2 miliarde de dolari, mai mult de 18,5 milioane de dolari per tanc.

Expertul mai atrage atenţia şi asupra faptului că problema costului achiziționării tancurilor este doar începutul, iar preţul suportului logistic pentru acestea trebuie luat în calcul, deoarece tancurile Abrams sunt printre cele mai costisitoare din lume.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel