Ministrul polonez de externe: Ar trebui să răspundem la ultimul atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin să-l înțeleagă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Militarii ucraineni în timpul instruirii pentru operarea sistemelor M270, Marea Britanie, Iulie 2022. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militarii ucraineni în timpul instruirii pentru operarea sistemelor M270, Marea Britanie, Iulie 2022. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a făcut apel pe 3 ianuarie la furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina și înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, ca răspuns la un recent atac efectuat de ruşi împotriva orașelor ucrainene. Armata rusă a lansat aproximativ 100 de rachete și 35 de drone împotriva Kievului, a regiunii Kiev și a orașului Harkov pe 2 ianuarie, ucigând cinci persoane și rănind 130, inclusiv copii.

,,Ar trebui să răspundem la ultimul atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care (liderul rus Vladimir) Putin îl înțelege", a scris ministrul polonez de externe pe platforma de socializare X.

Sikorski a spus că aliații Ucrainei ar trebui să răspundă "prin înăsprirea sancțiunilor, astfel încât el (Putin) să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă și prin oferirea de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului, care îi vor permite să lovească zonele de lansare a rachetelor și centrele de comandă".

Întrucât Polonia are o graniță comună cu Ucraina, cresc îngrijorările în ceea ce priveşte lansarea de către ruşi a unor noi atacuri în masă împotriva teritoriului ucrainean, iar aceste acţiuni ar putea amenința și securitatea Poloniei.

Varșovia a declarat că, în timpul unui atac masiv cu rachete, efectuat de către ruşi asupra Ucrainei, în 29 decembrie 2023, o rachetă rusă a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez, lucru negat de Moscova. Forțele Aeriene Poloneze și-au mobilizat avioanele de luptă în timpul atacului din 2 ianuarie.

Președintele slovac Zuzana Caputova a exprimat o poziție similară cu cea a lui Sikroski într-un comentariu publicat pe rețelele de socializare pe 2 ianuarie. Șefa statului slovac a declarat că "cea mai bună modalitate de a ne asigura că agresiunea Moscovei nu va continua încă un an este de a oferi Ucrainei mijloacele necesare pentru a se apăra".

Această poziție contrastează cu politicile actualului guvern slovac al lui Robert Fico, care a oprit livrările de arme către Ucraina din stocurile militare slovace.

Mai mulți alți oficiali occidentali au denunțat ultimul atac în masă al Rusiei împotriva Ucrainei. Josep Borrell, șeful diplomației U.E, a declarat că "Rusia va fi trasă la răspundere pentru crimele sale de război".

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a comentat că Putin nu a făcut decât "să întărească hotărârea ucrainenilor de a-și apăra libertatea" prin recenta lovitură.

 

Putin speră să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

 

Recentele declaraţii ale dictatorului rus Vladimir Putin care califica Occidentul drept "dușmanul" Rusiei sugerează o narațiune a Kremlinului menită să convingă națiunile occidentale să trădeze Ucraina în viitoarele negocieri cu Rusia, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 2 ianuarie.

Putin a declarat pe 1 ianuarie că "Ucraina în sine nu este un inamic" al Rusiei, susținând că țările occidentale care doresc să distrugă suveranitatea Rusiei sunt adevărații inamici și că Ucraina a fost deja "complet distrusă".

Potrivit ISW, aceste declarații arată că Putin vede războiul împotriva Ucrainei ca pe un război între Rusia și Occident, mai degrabă decât ca pe un atac direct asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

"Încadrarea lui Putin ... indică faptul că el nu intenționează să negocieze cu bună credință cu Ucraina și stabilește condiții menite să convingă Occidentul să trădeze Ucraina prin negocieri", au precizat experții ISW.

Ziarul Politico a relatat pe 27 decembrie că oficialii americani și europeni își schimbă discret strategia de la a ajuta Ucraina să obțină o victorie militară la îmbunătățirea poziției Ucrainei în viitoarele negocieri.

Putin speră să exploateze "orice ezitare a sprijinului occidental pentru Ucraina", potrivit ISW. 

New York Times a relatat pe 23 decembrie că Rusia ar fi deschisă la o încetare a focului dacă Ucraina ar ceda toate teritoriile pe care Rusia le ocupă în prezent în mod ilegal. Aceste condiții încalcă atât acordul de pace în 10 puncte a președintelui Volodimir Zelenski, cât și dorințele marii majorități a ucrainenilor.

Prin "încadrarea falsă a Ucrainei ca fiind un pion fără influență", Putin este capabil să "își mascheze obiectivele sale expansioniste și maximaliste", a declarat ISW.

Analiștii ISW au avertizat că Putin nu este dispus să negocieze cu Ucraina ca actor independent și este interesat doar de "negocieri" cu Occidentul cu privire la poziția Ucrainei în sfera Rusiei.  

"Orice angajament occidental față de negocierile privind viitorul Ucrainei care ocolește Ucraina va semnala Rusiei că își poate impune voința asupra țărilor pe care le consideră a fi în sfera sa de influență - chiar și asupra țărilor din afara Ucrainei", precizează raportul ISW.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel