SUA oferă Ucrainei drone kamikaze Switchblade. Militarii ruşi vor avea parte de o primire mult mai „călduroasă”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În urmă cu două săptămâni, pe 16 martie, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că Washingtonul va trimite Ucrainei asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a o ajuta să reziste în fața agresiunii militare a armatei invadatoare a Rusiei. 

Printre sisteme de armele antitanc şi cele antiaeriene incluse în noul pachet de asistență militară, americanii au decis să le ofere ucrainenilor câteva ’’jucării militare’’ noi şi anume 100 de ,,sisteme aeriene tactice fără pilot”.

Ulterior a venit şi confirmarea, acele ,,sisteme aeriene tactice fără pilot'' sunt drone Switchblade - un fel de dronă care este şi rachetă, dar şi UAV de cercetare şi culegere de informaţii.

Pachetul de ajutor al SUA include, de asemenea, muniţie - 20 de milioane de cartușe, grenade și mortiere, precum și cele 25.000 de veste şi căşti antiglonţ.

În ceea ce privește acele 100 de Switchblades, iată tot ce trebuie să știi despre aceste rachete asemănătoare unei drone.

 

Cum funcționează un Switchblade?

 

Switchblade este o dronă mai specială, deoarece, pe lângă clasica cameră cu care vine echipată, aceasta are forma unei rachete ghidate care dispune şi de încărcătură explosivă. După cum precizează analiştii militarii ai publicaţiei Task and Purpos, această dronă cu încărcătură explozivă este ideală pentru a distruge ţine aflate la mică distanţă fără a te expune unor riscuri prea mari.

Youtube video image

Drona Switchblade vine în două variante: Switchblade 300 și Switchblade 600. Ambele pot fi transportate şi operate de o singură persoană, deși diferența de greutate este substanțială – un Switchblade 300 cântărește doar 2,5 kg și poate încăpea într-un rucsac, iar Switchblade 600 este mai greu, nu mai rachetă în sine are o greutate de 15 kg la care se mai adaugă şi sistemul de lansare şi operare, în total aproximativ 23 kg.

Switchblade 300 poate lovi ținte aflate o rază de acţiune de aproximativ 10 km și are o autonomie de zbor de 15 minute. Switchblade 600 are o rază de acţiune de aproximativ 40 km sau o durată de zbor de 40 de minute. 

O dronă Switchblade dispune de o cameră de înaltă rezoluţie, iar imaginile surprinse, precum și informațiile GPS obţinute îl vor ajuta pe operator să ghideze racheta către ţinta aleasă. De asemenea, o dronă Switchblade poate primi, atât timp cât este în aer, informaţii de la alte drone, permițându-i să găsească şi să urmărească mai uşor țintele selectate. 

Spre deosebire de alte drone care sunt folosite doar pentru recunoaștere, Switchblade 300 poartă o mică încărcătură explozivă cu care se pot lovi vehicule militare neblindate, lansatoare de mortiere, tranşee etc.

Switchblade 600 care este ceva mai mare, poartă o încărcătură explozivă care o face ideală pentru a fi folosită împotriva vehiculelor militare blindate, cum ar fi tancuri şi transportoare blindate.

 

Switchblades sunt drone sau rachete?

 

Compania care produce Switchblade, AeroVironment, îl descrie ca pe un „sistem tactic de rachete”, care are un rol dublu. Este atât un ’’cercetaș zburător’’, cât și o armă. În mod oficial, această categorie de arme este numită „loitering munition” –  muniţie care îşi cauta ţinta.

Când aceste drone au fost testate pentru prima dată, au fost denumite în mod obișnuit fie „drone kamikaze”, fie „rachete sinucigașe”. De asemenea, pentru a descrie acest tip de armă, unii spun că Switchblades este „ robot asasin zburător ”. 

La fel ca multe drone, Switchblade nu este un UAV autonom, ci operat de la distanţă de către o persoană care stabileşte direcţia de deplasare, iar odată lansată, zboară de la sine. Operatorul indică pur și simplu ce vrea să observe în teren, spre ce dorește să îndrepte camera, iar computerul de bord ghidează automat drona către acel punct.

Ceea ce este diferit la Switchblade, în comparație cu alte rachete ghidate de mici dimensiuni sau drone kamikaze, este că operatorul are posibilitatea de a anula atacul dacă ceva se schimbă pe parcurs, cum ar fi un civil care intră în perimetrul care urma să fie lovit sau o ţintă este altceva decât s-a crezut iniţial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel