Mike Pompeo: "Terţele părţi" să păstreze distanţa faţă de conflictul din Nagorno-Karabah

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a îndemnat vineri "terţele părţi" să păstreze distanţa faţă de conflictul din Nagorno-Karabah, exprimându-şi speranţa ca informaţiile privind prezenţa unor "jihadişti sirieni" în Azerbaidjan să fie nefondate, notează AFP.

Luptele dintre armeni şi azeri pentru Nagorno-Karabah, regiune azeră populată majoritar de armeni şi care s-a separat odată cu prăbuşirea URSS, au continuat vineri, cu lovituri azere asupra principalului oraş al regiunii secesioniste. Franţa a acuzat Turcia că înrăutăţeşte situaţia trimiţând, după cum a afirmat, "jihadişti" din Siria pentru a lupta alături de azeri.

"Ar trebui să îl întrebaţi pe preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan de ce a luat o asemenea decizie", le-a declarat Mike Pompeo jurnaliştilor în avionul cu care s-a întors din Croaţia, ultima etapă a unui miniturneu european. Referindu-se la "informaţiile" despre trimiterea în Azerbaidjan a unor "combatanţi sirieni", el a spus: "Sper că nu este cazul", transmite Agerpres.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat că 300 de luptători "jihadişti" au plecat din Siria înspre Azerbaidjan trecând prin Turcia, o "linie roşie", după cum a subliniat.

"Am îndemnat pe toată lumea să rămână deoparte, cu excepţia cazului în care lansează un apel la încetarea focului" şi afirmă că "dialogul" trebuie să reprezinte "metodologia pentru a restabili ordinea, a restabili pacea", a continuat şeful diplomaţiei SUA.

În cazul "internaţionalizării" conflictului, cu "terţe părţi care aduc muniţie, sisteme de arme sau numai consilieri şi aliaţi, creşte complexitatea, creşte riscul de a pierde vieţi omeneşti", a adăugat Mike Pompeo. "Sigur că am comunicat acest mesaj atât liderilor azeri şi armeni, cât şi turcilor", a mai spus secretarul de stat american.

La începutul anilor 1990, secesiunea provinciei Nagorno-Karabah a antrenat un război care s-a soldat cu 30.000 de morţi. Conflictul era aproape îngheţat, în pofida unor ciocniri frecvente, în special în 2016.

Luptele sângeroase au reînceput duminică. Azerbaidjanul a declarat oficial că îşi va continua operaţiunile până la eliberarea completă a teritoriului sau "retragerea totală" a armenilor. La rândul său, Erevanul a amorsat o deschidere timidă, afirmând că este "pregătit" să se implice alături de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru restabilirea unei încetări a focului în Nagorno-Karabah.

Citește și: Franţa: Conflictul din Nagorno-Karabah ar putea deveni 'internaţional'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel