Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj foto transfer avioane F-16 și ATACMS către Ucraina. Sursa Foto: TSN.ua.
Colaj foto transfer avioane F-16 și ATACMS către Ucraina. Sursa Foto: TSN.ua.

În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.

Până în prezent, Ucraina a obținut doar câștiguri moderate pe frontul sudic și în apropiere de Bakhmut, la est, în timpul contraofensivei sale de o lună de zile. Încă nu a avut loc un progres decisiv.

Există numeroși factori în joc - erori strategice și tactice, absența unui avantaj decisiv față de inamic în ceea ce privește resursele și efectivele militare, precum și poziții rusești puternic fortificate.

Dar un factor iese în evidență - ritmul îngrozitor de lent al livrărilor de arme occidentale, principalul sprijin militar folosit de Ucraina pentru a-și recâștiga teritoriul, se precizează într-o amplă analiză publicată de The Kyiv Independent

Dacă Occidentul ar fi furnizat mai repede armele solicitate de Kiev, Ucraina ar fi putut să elibereze mai multe din teritoriile ocupate înainte ca Rusia să reușească să remedieze lipsa de personal și să își consolideze pozițiile din regiunile Donețk și Zaporojie.

Unii actori occidentali și-au exprimat nemulțumirea față de viteza contraofensivei ucrainene.

Și, deși există cu siguranță defecte în strategia militară a Kievului, este iluzoriu să se aștepte mai mult de la Ucraina în timp ce nu se furnizează țării armele de care are nevoie.


Saga F-16 continuă


Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze avioane de fabricație occidentală, inclusiv avioane de luptă F-16, imediat după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022.

Ucraina are nevoie de F-16 pentru simplul motiv că nu are alte opțiuni. Ucraina nu poate crea o forță aeriană eficientă din avioanele sovietice pe care le are acum la dispoziție, deoarece acestea sunt învechite și pentru că au rămas foarte puține care pot fi transferate.

De asemenea, Ucraina a pierdut multe dintre avioanele sale în timpul multiplelor confruntări militare.



Avioanele F-16 sunt mai bune decât echivalentele lor sovietice. F-16 sunt, de asemenea, cele mai răspândite avioane de luptă occidentale, cu peste 4.600 de aparate construite începând cu anii 1970. Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca Ucraina să aibă probleme cu aprovizionarea de piese de schimb.

Aeronava poate lansa o gamă largă de bombe și rachete, care pot fi folosite pentru a lovi poziții rusești de la distanță. De asemenea, avioanele F-16 pot fi folosite ca sprijin aerian pentru contraofensiva Ucrainei și pentru a doborî rachetele rusești, fiind un instrument puternic de apărare aeriană.

Cu toate acestea, Occidentul a tras de timp pe fondul afirmațiilor repetate că Ucraina nu are nevoie de ele, că nu sunt o prioritate sau că ar dura prea mult timp pentru a le livra.

Congresul SUA a aprobat o finanțare de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloților ucraineni pe avioane americane în iulie 2022, iar Forțele Aeriene Ucrainene au selectat un grup de piloți pentru a începe instruirea pe avioane de luptă occidentale în octombrie 2022.

Dar discuțiile privind instruirea și aprovizionarea forțelor ucrainene cu avioane F-16 au început cu adevărat abia în luna mai a anului următor.



Abia în august 2023 a început în sfârșit antrenamentul cu F-16 în Danemarca, iar antrenamentul pe teritoriul SUA a fost amânat din motive neclare până în octombrie anul acesta.

Acum se așteaptă ca Ucraina să primească F-16 cel mai devreme la sfârșitul anului 2023, infirmând toate afirmațiile anterioare ale oficialilor occidentali potrivit cărora Ucraina nu are nevoie de ele.

La aproape doi ani de la începutul invaziei, este sigur că Ucraina va primi avioanele, dar va pierde doi ani în acest proces.

Repetate solicitări fără răspuns pentru rachete ATACMS


Experiența Ucrainei în ceea ce privește solicitarea de rachete occidentale cu rază lungă de acțiune a fost similară. Problema rachetelor cu rază lungă de acțiune este crucială pentru succesul Ucrainei pe câmpul de luptă.

Rachetele cu rază scurtă și medie de acțiune nu pot atinge multe dintre teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, în timp ce rachetele cu rază lungă de acțiune ar permite Ucrainei să lovească aproape orice țintă militară aflata in aceste zone. Acest lucru ar accelera cu siguranță contraofensiva Ucrainei și ar aduce victoria mai aproape.

Solicitările Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acțiune au fost ignorate la începutul invaziei ruse. În iunie 2022, SUA au trimis Ucrainei rachete GMLRS, care au o rază de acțiune de numai 80 de kilometri și nu pot ajunge în multe dintre zonele ocupate de Rusia.

În cele din urmă, SUA au anunțat în februarie că vor furniza Ucrainei rachete GLSDB, care pot parcurge 150 de kilometri. Cu toate acestea, ele nu au ajuns încă în Ucraina și nu este clar când vor ajunge.

Diplomaţia de la Kiev a înregistrat un progres considerabil în luna mai 2023, când Marea Britanie a început să furnizeze Ucrainei rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune de aproximativ 250 de kilometri.

Deși aceasta este o îmbunătățire, nu este suficientă, deoarece aprovizionarea cu rachete Storm Shadow este limitată, iar acestea au o rază de acțiune mai mică decât ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri. Cu toate acestea, SUA a continuat să refuze cu obstinație să furnizeze ATACMS.

Deși ABC News a raportat la 9 septembrie că Washingtonul le va trimite probabil într-un viitor pachet de ajutor militar, oficialii spun că ar putea dura luni de zile pentru ca acestea să ajungă în Ucraina.

Consilierul adjunct al Casei Albe pe probleme de securitate națională, Jonathan Feiner, a declarat la 10 septembrie că, deși SUA nu a exclus trimiterea de ATACMS Ucrainei, Washingtonul nu este încă pregătit să anunțe această decizie.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel