Lituania va finaliza anul viitor prima secțiune de 110 km a gardului de sârmă ghimpată de la granița cu Belarusul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Guvernul Lituaniei a anunţat luni că va începe în această lună lucrările la prima secţiune a gardului cu sârmă ghimpată de la frontiera cu Belarus menit să oprească trecerea migranţilor, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Lucrările la această secţiune de 110 km ar urma să se încheie în aprilie.

Peste 4.100 de migranţi, în mare parte din Orientul Mijlociu şi Asia, au intrat în Lituania în acest an, ceea ce a dus la o dispută între Uniunea Europeană şi Belarus.

UE îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că permite trecerea migranţilor pentru ca aceştia să ajungă la graniţa cu blocul comunitar, ca răspuns la sancţiunile impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei politice.

Guvernul lituanian a precizat că a alocat lucrările de construire a acestei prime secţiuni a gardului de la frontieră companiei de stat EPSO-G, specializată în reţele de fire electrice şi de gaz, la un cost de 36 de milioane de euro.

Gardul va avea sârmă ghimpată deasupra şi o înălţime de 4 metri, a spus un purtător de cuvânt al EPSO-G. Alte şase role de sârmă ghimpată vor fi amplasate în formă de piramidă între graniţă şi gard.

 

Restul de 400 de km din gard ar trebu finalizați până în septembrie 2022



Restul de 400 de km din preconizatul gard vor fi finalizaţi până în septembrie 2022. În zonele unde se află râuri şi lacuri nu va fi instalat gard. Graniţa se întinde pe 670 de km.

Lituania, Polonia şi Letonia se confruntă cu un val de migranţi din Orientul Mijlociu la frontierele lor cu Belarus. Prin urmare, toate cele trei ţări au declarat stare de urgenţă, pentru a putea să controleze mai bine frontiera.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a acuzat luni Rusia că a creat această criză împreună cu Belarus.

"Suntem convinşi că, de la început, Belarusul şi-a coordonat acţiunile cu Rusia", a declarat el presei la baza militară Ainazi din Letonia, după întâlniri cu omologii săi din celelalte ţări baltice şi Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel