Kim a vizitat o fabrică de avioane de luptă rusești. Înțelegerile Moscova-Phenian au creat o nouă realitate, mai periculoasă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Pregătirea pentru desfăşurarea unei misiuni de luptă a piloților avioanelor de vânătoare Su-35S. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Pregătirea pentru desfăşurarea unei misiuni de luptă a piloților avioanelor de vânătoare Su-35S. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit vineri în orașul rus Komsomolsk, situat pe râul Amur și s-a îndreptat imediat către o uzină aeronautică unde sunt fabricate avioane de luptă. 

Liderul nord-coreean s-a întâlnit miercuri cu președintele rus Vladimir Putin în Orientul Îndepărtat.

Se pare că Kim și-a petrecut ziua de joi pe pe tren, iar vineri delegația nord-coreeană a ajuns la gara Komsomolsk-pe-Amur, unde a fost întâmpinată cu pâine și sare, ca în Epoca de Aur: pe lângă guvernatorul Regiunii Khabarovsk, Mikhail Degarev, sau de primarul orașului, Alexandr Zornik, au fost aduși la ceremonie și de elevii școlilor de inginerie echipați cu mici steaguri ale RPDC.

După primire, Kim a mers direct la fabrica de avioane de luptă.

Putin anunțase deja după întâlnirea de miercuri că Kim va merge la Komsomolsk-pe-Amur pentru a vizita o fabrică de avioane și apoi va merge la Vladivostok pentru a vedea Flota Pacificului a Rusiei, o universitate și alte obiective.

 

Parteneriatul Rusia-Coreea de Nord: Ce se va schimba

 

Așa cum remarcă o parte dintre experți, detaliile au fost negociate înainte de a avea loc întâlnirea celor doi lideri.

Liderul nord-coreean i-a spus lui Putin miercuri că îi susține toate deciziile și a vorbit despre lupta comună a celor două țări împotriva Occidentului și a răului.

În schimb, Putin a promis că Rusia va ajuta Phenianul să trimită sateliți pe orbită.

Despre livrările de arme și muniții nord-coreene către Rusia nu se cunoaște oficial nimic, dar cel mai probabil va exista un ajutor militar al Phenianului.

Rusia are tot interesul să intensifice acum tensiunile din peninsula coreeană, astfel încât Statele Unite și Marea Britanie să fie mai implicate acolo, care nu ar putea ajuta atât de puternic Ucraina.

Este posibil ca, Putin și Kim să fi căzut la o înțelegere de natură să garanteze, măcar parțial, securitatea Coreei de Nord, având în vedere că Phenianul va avea mai puțină muniție pentru într-un eventual conflict.

 

O realitate nouă și mai periculoasă

 

Cu ani în urmă, Rusia a votat pentru impunerea de sancțiuni Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare și de rachete. Sancțiunile nu ar permite livrarea niciunui echipament militar la Phenian sau, invers, achiziționarea de arme din Coreea de Nord.

Totuși, aceasta nu este o problemă pentru Rusia care declară, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, că deși ”își menține poziția din ONU și Consiliul de Securitate, (...) dar acest lucru nu poate și nu va fi un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor ruso-nord coreene”.

E de așteptat ca Moscova să nu recunoască o colaborare militară cu Phenianul, dar să crească nivelul cooperării militare, pe modelul înțelegerilor pe care Armata rusă le are cu Iranul.

Angajamentele și regulile internaționale nu înseamnă nimic pentru Rusia, doar o foaie de hârtie pe care Moscova o interpretează cu dorește.

Cu toate astea, Rusia nu face greșeala Germaniei naziste ca s-a retras din  Liga Națiunilor în 1933  și se bazează pe ONU ca instrument pentru a-și păstra influența în rândul statelor din așa-numitul ”Sud global” (care se referă, în special, la țările din Africa și Asia).

Una din ideile principale ale Conceptului de politică externă a Federației Ruse, lansată anul acesta, este grăitoare: Rusia critică abordarea Occidentului, care susține că orice acțiune a unui stat trebuie să fie efectuată în baza dreptului internațional bazat pe reguli.

În schimb, Moscova susține ”restabilirea rolului ONU ca mecanism central de coordonare în coordonarea intereselor statelor membre ONU și a acțiunilor acestora pentru atingerea obiectivelor Cartei ONU”.

Rusia ar vrea să treacă orice decizie din domeniul dreptului internațional (inclusiv sancțiunile impuse de Occident) prin filtrul ONU, practic să îngroape orice inițiativă în birocrația instituțiilor Națiunilor Unite. Acolo, Moscova și-ar face un grup de state-susținători care ar putea bloca orice, la orice nivel, inclusiv o încercare de sancționare a Federației Ruse pentru încălcarea sancțiunilor referitoare la Iran și Coree de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel