Japonia plăteşte un preţ dublu pentru renunţarea la o versiune terestră a sistemului de apărare Aegis Ashore

S.I. Catalin |
Data publicării:

Japonia intenţionează să construiască două distrugătoare echipate cu unităţi ale sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, după ce în vara anului trecut guvernul nipon a confirmat că renunţă la desfăşurarea pe teritoriul Japoniei a unei versiuni terestră a acestui sistem – similară cu cea amplasată în România la Deveselu.

Acest subiect a revenit în atenţia publicaţiilor de specialitate din domeniul apărării şi securităţii. Astfel, potrivit Defense World, costul celor două noi distrugătoare echipate cu sistemul Aegis este de așteptat să ajungă la 900 de miliarde de yeni (8,3 miliarde de dolari), sau de două ori mai mult decât costul unei versiuni terestre la care Japonia a renunţat anul trecut.

Agenţia de presă Reuters aminteşte că în luna octombrie anul trecut, citând surse oficiale nipone, a precizat în exclusivitate că Japonia ar putea fi nevoită să aloce de două ori mai mulţi bani, dar să dureze şi cu trei ani mai mult pentru o versiune navală a sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore.

În iunie, Ţaro Kono, la acea vreme ministru al apărării, a suspendat a suspendat planurile cu privire la implementarea a două stații radar de apărare aeriană Aegis Ashore, concepute pentru a detecta și contracara rachetele balistice din Coreea de Nord.

La momentul respectiv, Kono a declarat reporterilor că Japonia oprește desfășurarea celor două sisteme de apărare antirachetă Aegis Ashore din cauza problemelor tehnice, precum și a costurilor. Sistemele urmau să fie desfășurate, până în anul 2025, în regiunea Akita din nordul țării și în zona Yamaguchi din sud-vest.

În ianuarie 2019, SUA au acceptat să vândă două sisteme de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore și alte echipamente militare Japoniei la un cost estimat de 2,15 miliarde USD. Însă achiziţionarea şi întreţinerea pe o perioadă de 30 de ani a acestui sistem terestru au fost evaluate la 4,2 miliarde de dolari.


Aegis Ashore a fost și o temă de propagandă


 
Pe lângă costul programului, publicația noastră a semnalat o altă piedică de care s-a lovit Aegis Ashore: propaganda.

Astfel, planul guvernului de la Tokyo nu se bucura de popularitate, deoarece anumiţi localnicii au insistat că sistemele radar au efecte negative asupra sănătăţii lor, din cauza undelor electromagnetice emise de radarul Aegis Ashore, precum şi de posibilitatea de a fi luaţi ca ţintă într-un conflict armat.

Până în momentul de faţă, nu este clar dacă opoziţia localnicilor din zonele unde aceste două sisteme urmau să fie instalate, vine pe fondul unei campanii de dezinformare din partea Rusiei sau Chinei, state care s-au opus în repetate rânduri desfăşurării acestor facilitaţi militare pur defensive.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel