Iulian Chifu, despre eșecul FSB-ului în Operațiunea Navalnîi și umilirea publică a Rusiei lui Putin

Sursă foto: Kremlin
Sursă foto: Kremlin

Profesorul Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și expert în relații politice, a analizat Operațiunea Navalnîi - otrăvirea opozantului rus cu Noviciok.

Într-un editorial pe care l-a publicat pe portalul Deschide.md, analistul politic vorbește despre implicarea FSB-ului, eșecul operațiunii și cutremurul pe care aceasta l-a produs. Este al doilea eșec după cazul Skripal.

Redăm din textul semnat de Iulian Chifu pentru sursa citată:

Expunerea jenantă și vinovată a întregii operațiuni Navalnîi, derulată de serviciile de informații interne ale Rusiei, FSB, au cutremurat întregul sistem instituțional de Securitate al Federației Ruse pentru a doua oară, după ce operațiunea împotriva fostului agent GRU Serghei Skripal și a fiicei sale a fost probată pas cu pas, inclusiv prin identificarea victimei.

Și de această dată, operațiunea de otrăvire a opozantului Alexei Navalnîi a creat probleme majore prin capacitatea unor instituții mass media de a identifica și expune public trafic de telefonie, călătorii, probe de coordonare a operațunii, persoane operative implicate, inclusiv celebra discuție telefonică în care unul dintre operativii păcăliți de Navalnîi recunoaște și prezintă în detalii operațiunea, expusă pe bandă. Cea mai puternică operațiune de dezvăluire și expunere publică a acțiunilor serviciilor secrete ruse, cu tot cu probe utilizabile în justiție, este în măsură să ducă la desființarea de unități militare specializate în cercetarea și producerea armelor chimice, a celor de coordonare a asasinatelor de stat împotriva dușmanilor interni și externi. Cum operațiunea a mers până la expunerea conexiunilor operațiunii cu Kremlinul și apropiați direcți ai lui Vladimir Putin, e cu atât mai umilitoare pentru Rusia și comunitatea sa de informații”, scrie Iualian Chifu.

 

Prostia și corupția ofițerilor de rang inferior din cadrul FSB

 

„Întreaga investigație s-a terminat cu identificarea tuturor persoanelor implicate în cauză și, mai ales, cu un interviu încercat de CNN pe cameră cu unul dintre operativii identificați, care a închis ușa și nu a comunicat, atunci când a fost descoperit, dar care apare pe camere și în imagini peste tot. Adevărata lovitură a fost însă o convorbire telefonică de 45 de minute înregistrată în care Navalnîi, care se dă drept unul dintre investigatorii Consiliului de Securitate al Rusiei, vorbește cu unul dintre operativii trimiși să șteargă urmele otrăvirii cu Novichiok și care declară explicit pe cameră cum s-a procedat, confirmă întreaga activitate și tot procedeul și discută inclusiv unde s-a greșit de ținta Navalnîi, opozantul cel mai important al lui Putin, este încă în viață.

Operațiunea de intelligence având la bază surse deschise – OSINT - nu era posibilă dacă nu interveneau câteva greșeli fundamentale ale operativilor implicați, respectiv lipsa de atenție când utilizau telefoanele și identitățile în interiorul Rusiei, dacă nu le era frică de șefii lor ierarhici apropiați Kremlinului – cum altfel să vorbești pe o linie deschisă explicând o operațiune specială secretă, care conținea în sine o infracțiune majoră, crima, și aceasta utilizând substanță interzisă, despre care Rusia afirmă cu nu există și nu se mai produce, acest fapt fiind contrar angajamentelor de lichidare a armelor chimice.

Dar mai importanți au fost cei care au contribuit decisiv și involuntar la deconspirarea acestui pluton de execuție, respectiv colegii din FSB care au vândut bazele de date personale și alias-urile echipei operative, laolaltă cu cele ale întregului personal al FSB și serviciilor de informații ruse. Mai exact prostia și corupția ofițerilor de rang inferior din cadrul FSB. Toate bazele de date ale cetățenilor ruși sunt informații vândute de ofițerii corupți ai FSB pe Darknet”.

 

Umilirea Rusiei lui Putin: reacții vehemente, necontrolate și neconvingătoare în fața evidențelor

 

Putin a confirmat, în repetate rânduri, în comunicate de presă, în discuția anuală cu publicul și în fața Comisiei pentru Drepturile Omului că Navalnîi a fost urmărit de agenții FSB. Tot el a declarat, cinic, că dacă trebuiau să-l omoare, agenții ruși l-ar fi omorît pe opozantul său. Atât Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cât și Vladimir Putin, au dat vina pe o provocare, o mostră de război informațional al agențiilor străine de informații în cazul Navalnîi. Investigația Bellingcat-CNN a fost minimalizată sau acuzată de fals ca parte a campaniilor orchestrate de Occident împotriva Rusiei. Putin a vorbit despre un “fals, fals, fals care reprezintă un tip de război informațional prin care se încearcă impresionarea cetățenilor și inocularea neîncrederii față de lidershipul politic rus."

Pe de altă parte, oficialii ruși și mass media oficială au lansat o operațiune de acoperire și deturnare a faptelor prezentate, acoperind-o cu un noian de scenarii aberante, care mai de care mai fanteziste, pentru a deturna faptele probate de investigația jurnaliștilor. Otrăvirea lui Navalnîi a fost pusă și de Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe rus, pe seama unei operațiuni care a avut loc la bordul avionului care-l ducea în Germania sau chiar în spitalul în care a fost tratat. Una dintre teoriile favorite și multiplicate de către mass media a fost blamarea adjunctei lui Navalnîi, Maria Pevchikh, care ar lucra cu serviciile britanice de intelligence și ar fi fost cea care l-a otrăvit, pentru a blama guvernul rus și pe Putin.

La întâlnirea cu membrii Consiliului rus pentru Drepturile Omului, Putin a spus că nu e nevoie de deschiderea unei investigații vizând acțiunea criminală împotriva lui Navalnîi pentru că nu întotdeauna când cineva e aproape mort procurorii fac chestia asta, dar a acceptat că a cerut procurorilor să se uite pe caz și pe probe. El susține că specialiștii ruși au cerut să călătorească peste hotare, în Franța Germania și Olanda(unde s-au făcut trasabilitatea și confirmarea utilizării Novichiok-ului) dar nu au fost primiți. Nimeni nu i-a invitat, și nimeni nu vine la Moscova să stea de vorbă cu partea rusă. Acestea sunt probele inocenței sale și a serviciilor ruse, nimic mai mult.

Cert este că afacerea Navalnîi, în partea ei de operațiune OSINT, a arătat fără drept de apel câteva lucruri:

- Rusia nu și-a încheiat programul de arme chimice și nu a distrus cantitățile produse așa cum a susținut și s-a angajat, iar acestea sunt ascunse la nivelul institutelor de cercetare de stat.

- Rusia operează un program de asasinate la comandă care presupune aprobarea, ca în cazul asasinării lui Navalnîi, la “cele mai înalte niveluri de la Kremlin”.

- Echipa utilizată în cazul Navalnîi avea o aparteneță formală, FSB, dar provenea din două surse secrete, FSB și GRU. E vorba despre specialiști cu pregătire și diplome în domenul medical și experți în arme chimice, toți fiind membri ai unor echipe de operațiuni speciale. Ei au utilizat identități reale sau acoperite.

- Potrivit lui Navalnîi, am avut de a face cu un act de terorism de stat care a fost aprobat personal de către Vladimir Putin, în calitatea sa de președinte, înainte de a fi pus în operă”, concluzionează Iulian Chifu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel