Întârziere la întârziere la Avioane Craiova. Se depun eforturi mari pentru ca primul IAR-99 Șoim să efectueze zborul inaugural

IAR-99, foto: Avioane Craiova
IAR-99, foto: Avioane Craiova

Avioane Craiova întâmpină noi probleme în programul de modernizare a celor 10 avioane IAR-99, program aflat deja în mare întârziere.

La finalul anului trecut Avioane Craiova a anunțat cu mare fast finalizarea modernizării primului avion de antrenament IAR-99 Șoim.

Acesta e primul avion din cele 10 care au intrat în modernizarea la standardul Standard Modernizat (Șoim).

Doar că întârzierea era una uriașă. Ce nu s-a precizat atunci e că în 2020, când s-a semnat contractul între Avioane Craiova și Ministerul Apărării pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard la versiunea Standard Modernizat (Șoim), era stipulat că acordul se întinde pe 4 ani iar ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.

Valoare contractului e de 275 de milioane de lei fără TVA.

Astfel, cu mai puțin de un an de termenul limită, cei de la Avioane Craiova abia au reușit să finalizeze modernizarea unui singur avion.

 

Probleme mari și cu acesta, deoarece se depun eforturi pentru ca primul zbor al avionului IAR-99 modernizat să aibă loc la data planificată. Cu alte cuvinte, întârziere la întârziere

 

2. Primul IAR... (iar-99-soim_60849200.jpg)

Primul IAR-99 modernizat la standardul Șoim din cele 10 aflate în proces de modernizare la Avioane Craiova. Foto: Radu Oprea, ministrul Economiei

Potrivit unui reportaj al Televiziunii Române, Victor Peța, liderul de sindicat de la Avioane Craiova recunoaște că programul de modernizare a IAR 99 este în mare întârziere.

Victor Peța susține că la mai bine de două săptămâni de la termenul la care ar fi trebuit predat primul IAR-99 SM, compania și reprezentanții Armatei fac eforturi mari pentru ca primul zbor de test să poată avea loc.

Potrivit specialiștilor, testarea va dura și ea, deci întârzierile vor fi și mai mari.

Asta în condițiile în care Ministerul Apărării Naționale a păsuit deja Avioane Craiova.

Așa cum anunța și DefenseRomania, citând blogul Aviația Magazin care preciza că în baza unui răspuns venit din partea Ministerului Apărării, cei de la Avioane Craiova au invocat un caz de forță majoră, anume războiul din Ucraina, pentru a solicita o amânare a livrărilor. Astfel, livrările au fost amânate cu 6 luni.

Cert e că la Avioane Craiova se lucrează în prezent la modernizarea a 8 avioane din cele 10. 

România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte 10 au rămas la versiunea Standard din fabrică.

Avioanele sunt folosite ca avioane de antrenament și joacă un rol esențial în pregătirea viitorilor piloți români de F-16.

CITEȘTE ȘI: Avionul L-39NG, competitorul lui IAR-99, zboară la propriu în direcţia Vietnam: Industria aeronautică din Cehia se mândreşte cu această reuşită

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel