Închiderea bazei de la Incirlik. Esper: ”Problema este direcția Turciei cu privire la NATO”

Tudor Curtifan / 17 dec 2019 / 08:23
Foto: Avioane SUA F-15 desfășurate la Baza Aeriană de la Incirlik. Sursă: US Army Incirlik
Foto: Avioane SUA F-15 desfășurate la Baza Aeriană de la Incirlik. Sursă: US Army Incirlik

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a afirmat că trebuie să vorbească cu omologul său turc pentru a înţelege cât de serios a fost preşedintele Recep Tayyip Erdogan care a amenințat că va închide baza aeriană SUA de la Incirlik. Esper a ridicat și problema direcției Turciei în cadrul NATO.

Avertismentul transmis duminică de preşedintele Erdogan referitor la posibilitatea închiderii bazei de la Incirlik a venit în replică la ameninţările cu sancţiuni din partea administraţiei SUA şi la o rezoluţie recentă a Senatului american care a recunoscut drept genocid uciderea în masă a armenilor din urmă cu un secol.

"Nu mi-a fost adus la cunoştinţă până acum. Prima oară am auzit citind ziarele, după cum aţi menţionat, aşa că trebuie să vorbesc cu omologul meu din domeniul apărării pentru a înţelege ce vor să spună de fapt şi cât de serios este", a declarat Esper reporterilor.

Duminică, Erdogan a menţionat şi posibilitatea închiderii unei a doua baze, cea de la Kurecik, care găzduieşte o importantă bază radar a NATO.

Esper a mai declarat că dacă preşedintele Turciei intenţionează în mod serios să închidă baza de la Kurecik, atunci subiectul ar trebuie discutat în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

 

Esper: ”Problema este direcția Turciei cu privire la NATO”"În primul rând, sunt o naţiune suverană aşa că au dreptul inerent să găzduiască sau nu baze NATO sau trupe străine", a afirmat Esper.

"Însă, cred că acesta devine un subiect ce ţine de alianţă, de angajamentul faţă de alianţă, dacă sunt cu adevărat serioşi în privinţa a ceea ce spun", a precizat şeful Pentagonului.

"Cred că problema vizează aici, din nou, care este direcţia Turciei cu privire la alianţa NATO, precum şi acţiunile pe care le adoptă într-o serie de chestiuni", a mai declarat Mark Esper.

Reuters, citat de Agerpres, aminteşte că mai mulţi diplomaţi din cadrul NATO şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Turcia, membră a Alianţei Nord-Atlantice din 1952 şi un aliat important în Orientul Mijlociu, acţionează în ultima perioadă din ce în ce mai mult în mod unilateral. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy