Închiderea bazei de la Incirlik. Esper: ”Problema este direcția Turciei cu privire la NATO”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Avioane SUA F-15 desfășurate la Baza Aeriană de la Incirlik. Sursă: US Army Incirlik
Foto: Avioane SUA F-15 desfășurate la Baza Aeriană de la Incirlik. Sursă: US Army Incirlik

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a afirmat că trebuie să vorbească cu omologul său turc pentru a înţelege cât de serios a fost preşedintele Recep Tayyip Erdogan care a amenințat că va închide baza aeriană SUA de la Incirlik. Esper a ridicat și problema direcției Turciei în cadrul NATO.

Avertismentul transmis duminică de preşedintele Erdogan referitor la posibilitatea închiderii bazei de la Incirlik a venit în replică la ameninţările cu sancţiuni din partea administraţiei SUA şi la o rezoluţie recentă a Senatului american care a recunoscut drept genocid uciderea în masă a armenilor din urmă cu un secol.

"Nu mi-a fost adus la cunoştinţă până acum. Prima oară am auzit citind ziarele, după cum aţi menţionat, aşa că trebuie să vorbesc cu omologul meu din domeniul apărării pentru a înţelege ce vor să spună de fapt şi cât de serios este", a declarat Esper reporterilor.

Duminică, Erdogan a menţionat şi posibilitatea închiderii unei a doua baze, cea de la Kurecik, care găzduieşte o importantă bază radar a NATO.

Esper a mai declarat că dacă preşedintele Turciei intenţionează în mod serios să închidă baza de la Kurecik, atunci subiectul ar trebuie discutat în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

 

Esper: ”Problema este direcția Turciei cu privire la NATO”



"În primul rând, sunt o naţiune suverană aşa că au dreptul inerent să găzduiască sau nu baze NATO sau trupe străine", a afirmat Esper.

"Însă, cred că acesta devine un subiect ce ţine de alianţă, de angajamentul faţă de alianţă, dacă sunt cu adevărat serioşi în privinţa a ceea ce spun", a precizat şeful Pentagonului.

"Cred că problema vizează aici, din nou, care este direcţia Turciei cu privire la alianţa NATO, precum şi acţiunile pe care le adoptă într-o serie de chestiuni", a mai declarat Mark Esper.

Reuters, citat de Agerpres, aminteşte că mai mulţi diplomaţi din cadrul NATO şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Turcia, membră a Alianţei Nord-Atlantice din 1952 şi un aliat important în Orientul Mijlociu, acţionează în ultima perioadă din ce în ce mai mult în mod unilateral. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel