Franţa: Încetarea tratatului nuclear INF creşte riscurile instabilităţii în Europa

S.I. Catalin |
Data publicării:

Autorităţile franceze au făcut vineri publice regretul lor în legătură cu neidentificarea unei soluţii pentru menţinerea în vigoare a tratatului nuclear INF, a cărui încetare, în opinia Parisului, "creşte riscurile instabilităţii în Europa şi erodează sistemul internaţional de control al armamentului", transmite AFP.

,,Franţa regretă că nicio soluţie nu a putut fi găsită pentru a menţine în vigoare tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) şi că Rusia nu a răspuns solicitărilor de explicaţii şi nici apelurilor la o aplicare conformă a tratatului, transmise în mod repetat anul trecut" a declarat, într-un comunicat difuzat vineri seara, adjunctul purtătorului de cuvânt al ministerului de externe francez.

,,Tratatul INF era un element central al arhitecturii de securitate europene şi al stabilităţii strategice în Europa. Încetarea acestui acord sporeşte riscurile de instabilitate în Europa şi erodează sistemul internaţional de control al armamentului", se arată în luarea de poziţie a Parisului.

Prin interzicerea utilizării rachetelor cu capacitatea nucleară având rază intermediară de acţiune (de la 500 la 5.500 km), tratatul INF a făcut posibilă eliminarea din Europa a rachetelor ruseşti SS20 şi a celor americane Pershing.

NATO a declarat vineri că nu doreşte să asiste la o "nouă cursă a înarmării", după ce Moscova şi Washingtonul au consemnat încetarea acestui tratat emblematic, încheiat în timpul războiului rece.

Fără a reprezenta o surpriză, după şase luni de dialog al surzilor şi acuzaţii reciproce de încălcare a prevederilor INF, Rusia şi SUA au lăsat să expire ultimatumul lansat de administraţia Trump în februarie, acuzând-se reciproc de responsabilitatea încetării acestui document bilateral.

Franţa îşi reafirmă angajamentul în favoarea unui control al armamentului şi a unei dezarmări nucleare reale şi verificabile, bazate pe drept, încurajând totodată Rusia şi SUA să prelungească dincolo de 2021 tratatul New Start privind arsenalele nucleare şi să negocieze un tratat succesor, conform sursei citate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel