SVR a devenit un mijloc de presiune publică împotriva statelor care se împotrivesc sau nu se aliniază complet politicii agresive a Rusiei.
Amintim că, în luna martie a acestui an, SVR a emis un comunicat fără precedent în legătură cu România, în care sprijinea pe față mișcarea așa-zis suveranistă din România.
În comunicatul de zilele trecute, SVR a relatat că „companiile de apărare sârbe, contrar neutralității declarate de Belgradul oficial, continuă să furnizeze muniții Kievului”.
„O schemă simplă care folosește certificate false de utilizator final și țări proxy servește drept acoperire pentru activități anti-ruse. Acestea din urmă implică cel mai adesea țări NATO, în principal Republica Cehă, Polonia și Bulgaria. Recent, au fost folosite în acest scop și opțiuni exotice care implică țări africane”, a declarat SVR într-un comunicat intitulat „Industria sârbă de armament încearcă să împuște Rusia pe la spate”.
Informațiile militare rusești au subliniat că „contribuția forțelor de apărare sârbe la războiul declanșat de Occident, în urma căruia Europa ar dori să vadă înfrângerea strategică a Rusiei, este estimată la o sută de mii de proiectile pentru MLRS și obuziere, precum și la un milion de cartușe pentru arme ușoare”.
Potrivit SVR, livrările „au un scop evident - uciderea și mutilarea soldaților ruși și a populației civile din Rusia”.
SVR a încercat să reamintească Serbiei că Rusia a fost întotdeauna aliatul acestei țări.
„S-ar putea avea impresia că dorința apărătorilor sârbi și a patronilor lor de a profita de sângele națiunilor slave fraterne i-a făcut să uite complet cine sunt adevărații lor prieteni și cine sunt dușmanii lor. Rusia a venit în repetate rânduri în ajutorul sârbilor în cele mai critice momente ale istoriei lor ”, a declarat SVR, amintind, printre altele, despre atacurile aeriene ale NATO asupra Belgradului.
Vučić răspunde la mustrarea Rusiei
În aceeași zi, președintele sârb Aleksandar Vučić a dat asigurări că autoritățile vor opri exporturile de arme ale țării către zonele afectate de operațiuni militare, arată TASS.
Într-un interviu acordat postului de televiziune RTS, Vučić a declarat că a discutat această chestiune cu liderul rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova, la începutul lunii mai, și că Serbia și Rusia au înființat un grup de lucru pentru a „stabili toate faptele” în acest caz.
”Voi emite un ordin de neexecutare a contractelor atunci când există suspiciuni de abuz și transfer de arme către zone afectate de operațiuni militare împotriva știrii noastre” a asigurat liderul sârb.
La începutul anului 2023, portalul rusesc Mash a publicat informații conform cărora compania sârbă Krușik a trimis 3.500 de rachete în Ucraina prin Turcia și Slovacia.
Atât compania, cât și ministrul Apărării din Serbia de atunci, Miloš Vučević, au negat rapoartele. Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a menționat atunci că, de la începutul războiului din Ucraina, nicio armă nu a fost scoasă din Serbia pentru niciuna dintre părți.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News